Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Rosol v Dubaji vzdal Berdychovi, Wawrinka nezvládl 1. kolo s Džumhurem

Sport

  18:06aktualizováno  19:05
DUBAJ - Český souboj v prvním kole tenisového turnaje v Dubaji vyhrál favorizovaný Tomáš Berdych, jemuž krajan Lukáš Rosol kvůli zranění za nepříznivého stavu 3:6, 1:2 vzdal. S turnajem se rozloučil také Adam Pavlásek, který nestačil na Francouze Lucase Pouilleho a sedmému nasazenému hráči podlehl za necelou hodinu 2:6, 2:6. V prvním kole vypadl nečekaně i obhájce titulu Stan Wawrinka.

Stan Wawrinka na turnaji v Dubaji dohrál předčasně. foto: AP/ČTK

Vyprodáno! Lístky na tenisový Laver Cup zmizely za čtyři a půl hodiny

Světovou trojku zaskočil Damir Džumhur z Bosny a švýcarský favorit podlehl 77. hráči žebříčku 6:7 a 3:6.

Wawrinka využil hned první brejkbol a postupně si vypracoval vedení 3:0 a 4:1, jenže v sedmém gamu o servis přišel, začal chybovat a po vyrovnaném průběhu ztratil tie-break 4:7. Džumhurovi narostlo sebevědomí a výhrou nad trojnásobným grandslamovým šampionem ukořistil třetí skalp proti hráčům elitní desítky. Loňský vítěz se s Dubají loučil za pouhých 72 minut. Džumhur ve druhém kole narazí na Španěla Marcela Granollerse, jenž v pondělí vyřadil Jiřího Veselého.

Vítězný návrat k tenisu po pěti týdnech od nečekaného vyřazení v osmifinále Australian Open má za sebou Andy Murray. Světová jednička, jež nedávno prodělala onemocnění pásovým oparem, zdolala na úvod 6:4, 6:1 Tunisana Málika Džazírího.

Rosol skrečoval kvůli stehnu

Pátý nasazený Berdych měl duel proti Rosolovi pod kontrolou a směřoval za třetím vítězstvím ve třetím vzájemném utkání. Po třetím gamu druhého setu si nechal kvalifikant Rosol ošetřit stehno a po dvou dalších výměnách zápas vzdal.

Berdych tak strávil na kurtu jen zhruba čtyřicet minut a ušetřil síly na utkání druhého kola, v němž se utká s Nizozemcem Robinem Haasem.

Tenisový turnaj mužů v Dubaji (tvrdý povrch, dotace 2 617 160 dolarů):

Dvouhra - 1. kolo: Berdych (5) - Rosol 6:3, 2:1 skreč, Haase (Niz.) - Istomin (Uzb.) 6:2, 6:4, Murray (1-Brit.) - Džazírí (Tun.) 6:4, 6:1, Medveděv (Rus.) - Alauází (SAE) 6:2, 7:5, Džumhur (Bosna) - Wawrinka (2-Švýc.) 7:6 (7:4), 6:3, Donskoj - Južnyj (oba Rus.) 6:4, 6:4.

Autor: