Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Pechanová doplavala devátá. Na 10 km byla nejlepší Risztovová

Sport

  15:32aktualizováno  15:33
LONDÝN - Dálková plavkyně Jana Pechanová obsadila deváté místo v olympijském závodu na 10 km a o jednu pozici si tak pohoršila oproti minulým hrám v Pekingu, kde měla tato disciplína premiéru. V jezeře Serpentine v londýnském Hyde Parku vyhrála Maďarka Éva Risztovová.

Jana Pechanová foto: ČTK

V jezeře Serpentine v londýnském Hyde Parku vyhrála Maďarka Éva Risztovová. Jednatřicetiletá Pechanová se držela v elitní desítce prakticky celý závod. V závěru pátého z šesti okruhů však nezachytila nástup pětice plavkyň, mezi nimiž se rozhodovalo o medailích.

"Zklamaná jsem, nepřijela jsem si pro čtyřiadvacáté místo. Cítila jsem se silná a bojovat o páté místo je pěkný, ale nikdo si to nebude pamatovat," řekla Pechanová, jež měla cestou z vody slzy na krajíčku "Bylo to rychlý, fakt moc. Od začátku až do konce a asi už jsem zrychlit nemohla. Plavala jsem na krev od začátku, nebyl čas odpočívat," uvedla.

Kontakt s pěticí bojující o medaile ztratila v době, kdy plavala bok po boku s Australankou Melissou Gormanovou. "Zbytečně jsme se tam mezi sebou bily a z pěti metrů bylo najednou patnáct. Nechápu, jak se to stalo. Spíš jsme si měly plavat každá svoje a možná by se to pak vyvinulo jinak," krčila Pechanová rameny.

Pro zlato po téměř dvou hodinách dohmátla Risztovová, jež drtivou většinu závodu odtáhla a v posledním okruhu si vypracovala několikasekundový náskok. V závěru se sice na šestadvacetiletou Maďarku dotáhla Američanka Haley Andersonová, ale Risztovová jejímu ataku odolala a zvítězila s náskokem čtyř desetin sekundy. Třetí byla mistryně Evropy Martina Grimaldiová z Itálie, medaile nezbyla na domácí favoritku Kerry-Anne Payneovou.

Dvojnásobná medailistka z loňského mistrovství Evropy Pechanová v části závěrečného okruhu vedla skupinu pronásledovatelek a útočila na šesté místo, v závěru ji však ještě tři soupeřky předstihly. Na vítězku ztratila minutu a čtvrt.

V momentu, kdy si Pechanová uvědomila, že ztratila šanci plavat o medaili, jen těžko hledala energii závod doplavat. Poslední kolo absolvovala tak trochu z povinnosti. "Taky mě to napadlo. Ještě jsem chvilku bojovala, ale už mi bylo jedno, jestli mě předjede pět nebo šest holek. Vnitřně jsem bojovala sama se sebou, s psychikou," řekla.

Nečekaná šampionka Risztovová se zúčastnila v bazénovém plavání už her v Sydney a v Aténách a na MS 2003 v Barceloně získala tři stříbra. V roce 2005 ukončila kariéru, ale čtyři roky nato se vrátila už jako specialistka na dálkové plavání.

Muži absolvují svůj olympijský závod v pátek.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...