130 let

Omezení už startují. | foto: ČTK

Peking začal omezovat dopravu

Sport
  •   17:15
PEKING - Speciální dopravní režim vstoupil dnes v platnost v Pekingu. Následující dva měsíce budou moci do ulic vyjíždět střídavě automobily jen se sudými, respektive lichými poznávacími značkami. Od tohoto opatření si čínská vláda slibuje zlepšit chronicky znečištěné ovzduší nad Pekingem během konání olympijských a paralympijských her.

Peking doufá, že se mu podaří dostat ze silnic 45 procent ze 3,3 milionů aut. S pomocí dopravních omezení a uzavření části továren chtějí úřady snížit emise škodlivých látek o 63 procent během olympijských her, které se konají od 8. do 24. srpna a během paralympiády, která následuje 6. až 17. září.

Ve slunném, jen trochu zamlženém dni dnes ulicemi Pekingu jezdily jen automobily se sudými čísly na značkách, informovala agentura Reuters. Speciální "olympijské pruhy" zůstaly prázdné, s výjimkou jednoho auta, jehož řidič zjevně špatně odbočil. Stovky "společenských dobrovolníků", kteří mají pomáhat turistům i policii v boji proti nežádoucímu chování, jako je odhazování odpadků či plivání na ulici, už obsadily hlavní třídy v červených čapkách a červeně lemovaných tričkách.

Znečištění ovzduší bylo jedním z největších strašáků pro organizátory pekingských her, kteří se nakonec uchýlili k omezení dopravy ve městě a k zastavení provozu části okolních továren, aby Pekingu zajistili modré nebe a atletům nepřivodili dýchací problémy.

Město varovalo řidiče, kteří by byli v pokušení omezující nařízení porušit, že se na ně zaměří síť více než 10.000 kamer a dalších technologicky vyspělých zařízení. Dopadení ovšem dostanou jen mírnou pokutu ve výši 100 jüanů (asi 213 korun).

Pekingští taxikáři, kteří běžně přicházejí o zisky, když uvíznou v dopravních zácpách, překypují nadšením. "Bude to mnohem lepší pro podnikání. Podívejte, doprava už je mnohem lepší, dneska je mnohem snazší řídit," usmívá se od volantu taxikář Chan Ťien-kuo.

Běžní obyvatelé čínské metropole, kteří se budou muset vmáčknout do už tak přeplněného systému městské hromadné dopravy, ale takový entuziasmus nesdílejí. Ti movitější si prý dokonce raději pořídili druhý vůz. "Ta pravidla určitě pomůžou proti zácpám. Ale v dopravě to pro normální lidi přinese opravdové problémy," míní řidič Liou Šuo.

Autor: ČTK