Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Peterka o senzační jízdě Čechů na MS: Nemáme se za co stydět, hráli jsme na krev

Martin Meterka v souboji na MS v Číně. foto: Reuters

Peking - Čeští basketbalisté se sice s mistrovstvím světa v Číně rozloučili porážkou 81:90 se Srbskem, ale dlouho mohli pomýšlet i na víc, protože v poločase vedli nad favoritem o devět bodů. Velkou zásluhu na tom měl Martin Peterka, který měl 27 minut stoprocentní bilanci střelby.
  6:00

Češi na MS vyrovnali nejlepší československé umístění. Po prohře se Srbskem jsou šestí

Peterka začal zápas na lavičce, ale nakonec byl se 14 body druhým nejlepším střelcem týmu. A díky přesné střelbě navíc dokázal držet krok s hvězdou úřadujících vicemistrů světa i Evropy Bogdanem Bogdanovičem. „Trochu nečekali, když jsem tam přišel. Ze začátku mě nechávali volného, tak jsem se toho snažil využít,“ řekl novinářům.

Jenže po přestávce Srbové zabrali, třetí čtvrtinu vyhráli 28:12 a zápas o páté místo ovládli. „Pak už to bylo jiné. První poločas to padalo všem, proto jsme taky vedli,“ uvedl Peterka. „Ve druhé půli nám trošku došly síly. A samozřejmě soupeř měl Bogdanoviče, který trefoval neskutečné střely. I když jsme stáli u něj, tak šly přes nás,“ dodal.

Basketbalista Tomáš Satoranský piluje s koučem Ronenem Ginzburgem taktiku na...
Ačkoliv se v právě končícím roku nekonala olympiáda ani žádná velká fotbalová...

Přesto se podle něj Češi nemají za co stydět. „Utkání skončilo o devět bodů, takže může odejít ze hřiště se vztyčenou hlavou,“ prohlásil Peterka. „Hráli jsme na krev, navíc si zahráli všichni hráči. Jsme rádi, že to skončilo takhle. Že jsme neutrpěli nějaký debakl. Hráli jsme se Srby naprosto vyrovnaný zápas,“ přidal.

‚Je prima skončit na špičce.‘ Kapitán českých basketbalistů Pumprla oznámil konec kariéry

Český tým při premiéře na šampionátu obsadil v konečném pořadí překvapivé šesté místo a vyrovnal tak nejlepší československý výsledek. Navíc si zajistil účast v olympijské kvalifikaci a až za ním skončili například pětinásobní mistři světa Američané.

„Nejvíc budu vzpomínat, když ne na celý turnaj, tak na ta velká vítězství s Brazílií a Tureckem,“ řekl Peterka. „Myslím si ale, že můžeme být pyšní na celý turnaj. Šli jsme do každého utkání naplno a odehráli je na krev. Naše výsledky byly skvělé a pobláznili jsme celou republiku,“ připomněl hráč Nymburka.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...