Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Pětibojař Svoboda: Vzpomínky na Čínu už mě nestraší

Sport

  15:09
PRAHA - S myšlenkami na zlatou medaili, kterou ve sbírce ještě nemá, zamíří zítra na světový šampionát v Číně moderní pětibojař David Svoboda. Ve městě Čcheng-Tu si zároveň hodlá vyřídit jisté účty.

Ondřej Polívka (vlevo) a David Svoboda. foto: ČTK

Na Čínu nemá nejlepší vzpomínky. Při olympijském závodě v Pekingu sahal po zlatu, ale pak jej coby majitele světového stříbra shodil kůň. Ta vzpomínka však Davida Svobodu, který pak skončil na 29. místě, nestraší.

"Už dávno ne," kroutí hlavou chlapík, jenž navazuje na blyštivou tradici českého moderního pětiboje. "Olympiáda je hodně vidět, psalo se o tom, ale nechat se tím zastrašit by byla chyba. To se prostě stane. Beru to tak, že v Číně mám jisté nevyřízené účty, budu hledět to napravit," usmívá se dvojnásobný vicemistr světa.

David Svoboda.Také proto už dlouho ví, že asijští koně jsou jiní než ti v Evropě. "Jsou citlivější, nesmí se jezdit "natvrdo". Nelze jim moc diktovat, s touhle strategií do toho půjdu," má jasno. Letos vyhrál téměř všechno -ovládl seriál Světového poháru, stal se mistrem Evropy i mistrem světa armád.

Co mu říkají dva bratři, kteří jsou jeho velkými fanoušky? "Pořád to samé, jako když mě chlácholili po Pekingu - že jsem jednička. Co jiného můžou říkat?" žertuje. Stíhá Capaliniho Mrzí jej pouze skutečnost, že český moderní pětiboj, byť je ve světě považovaný za velmi silný, doma pořád zůstává poněkud v ústraní.

"Já si ho vybral v šestnácti, tedy už jako dost rozumně uvažující kluk, když jsem skončil s plaváním. Je zábavný, ale taky složitý, málokdo z diváků si ho dokáže doopravdy užít. Řekl bych, že spíš fajnšmekři. Zdá se mi, že proto jsme tak trochu odsouzení, že budeme stranou vždycky. Změnit to může jen olympijská medaile, jako se to v roce 2004 v Aténách povedlo bronzem Liborovi Capalinimu. O to víc se musíme v Londýně snažit," zmíní další olympijské hry.

Je snad Capalini, který nedávno uzavřel kariéru, jeho vzorem? "Přesně tak, na Dukle jsme trénovali spolu, vždycky jsem se od něj snažil co nejvíc odkoukat. A na velkých podnicích posbíral osmnáct medailí, mám co dělat," pokývá hlavou. "Počkat, vždyť jich mám už jedenáct!" opraví se. " A je mi pětadvacet, mám asi vyšší medailové tempo," povídá se smíchem.

Mistrovství světa začíná v Čcheng-Tu příští středu. Boji o cenné kovy ošlehaný Svoboda si nechce klást jiné mety než dosud. "Přece neřeknu, že bych byl spokojený s devátým místem! To by mě bráškové setřeli. Uspokojí mě medaile, nejlépe zlatá," řekne. Ostatně - tak to řekl kdysi před Aténami Libor Capalini, jeho vzor.