Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Petr Sýkora mění Anaheim za New York

Sport

  8:56
NEW YORK - Česká hráčská enkláva v týmu New York Rangers se rozroste. Jako sedmý český hokejista tým posílí mistr světa z roku 1999, útočník Petr Sýkora, který odchází z Anaheimu. Ve čtvrtém kole draftu 2007 ho vedení Jezdců získalo výměnou za ruského obránce Maxima Kondratěva.

Petr Sýkora. foto: Reprofoto

"Petr je skvěle technicky vybavený ofenzivní hráč, jenž přinese do našeho týmu rychlost a střelecké schopnosti. Cítíme, že bude hrát v mužstvu důležitou roli," nechal se slyšet generální manažer Rangers Glen Sather na adresu útočníka, jenž si ročně vydělá 3,1 milionu dolarů a v červnu se stane nechráněným volným hráčem.

O Sýkorově výměně z Anaheimu se spekulovalo už na konci minulého roku poté, co plzeňský rodák vynechal několik zápasů týmu Mighty Ducks. V této sezoně zatím zaostával za očekáváním, ve 34 zápasech nasbíral 20 bodů za sedm branek a třináct asistencí.

Účastník Světového poháru 2004 a olympijských her 2002 bude po Jaromíru Jágrovi, Martinu Strakovi, Martinu Ručinském a Petru Průchovi pátým českým útočníkem v kádru Jezdců. V newyorském klubu navíc působí ještě obránci Marek Malík s Michalem Rozsívalem.

Sýkora si po přestupu do Rangers zahraje ve třetím mužstvu NHL a vrátí se do města, v němž elitní soutěž zahajoval. Největší část zámořské kariéry totiž strávil v New Jersey, se kterým v roce 2000 získal Stanley Cup.

O dva roky později se někdejší "dvojče" Patrika Eliáše stěhovalo do Anaheimu. Dobu výluky NHL strávil Sýkora v ruském Metallurgu Magnitogorsk. Na svém kontě má v základní části NHL 642 odehraných zápasů, v nichž zaznamenal 209 gólů a 272 asistencí.

Jméno šikovného útočníka figurovalo v širší nominaci pro olympijské hry v Turíně, do zúžené nominace kouče Aloise Hadamczika se však Sýkora nedostal.

Autor: