Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kvitová piluje formu na americké turnaje: Snad prolomím smůlu

US Open

  9:15
PRAHA - Ve středu ještě jednou Petra Kvitová vyměnila tenisové povinnosti za společenské, když přijala pozvání prezidenta Miloše Zemana na Pražský hrad. Jinak ale pilně trénuje v Prostějově na nadcházející turnaje v severní Americe. „Trénuju tenis i kondici. Už mám i nového kondičního trenéra,“ přiznala.

Česká tenistka Petra Kvitová. foto: MAFRA - Michal Růžička

A kdo to je? „Brzo se to dozvíte,“ řekla jen tajemně.

Americké betony nepatří k oblíbeným částem vaší sezony. Udělala jste letos v přípravě na toto období něco jinak?
Trénink bude tvrdý jako vždy, potom se uvidí na místě, co bude. Hodně jsem se během americké šňůry potýkala s astmatem, ale doufám, že už se mi to zlepšilo tolik, že mě to nebude omezovat. Ty turnaje jsou tak silně obsazené, že od prvních kol budou velmi těžké soupeřky.

Jak se tedy těšíte na americké turnaje?
Nemám je v největší oblibě, nikdy se mi tam moc nedařilo, ale doufám, že letos bych to mohla konečně prolomit. Bude to zase o tlaku, ale doufám, že se s tím vyrovnám trochu lépe než minule.

Které máte v plánu?
Plánuju Stanford, Montreal, Cincinnati, New Haven a US Open.

Co nyní hlavně trénujete?
Trénuju v Prostějově venku na tvrdém povrchu, jak kondici, tak tenis s Davidem. Od pondělí jsme chytli raketu do ruky. Na tvrdém povrchu je to trochu jiné než na trávě, takže se tomu hodně přizpůsobujeme.

Na co si nejvíce zvykáte?
Ten odskok míče je trochu vyšší. Bude se hrát více výměn, takže teď hraju víc v pohybu na kurtu a trénuju ty údery, které budu potřebovat.

Jak jste si užila setkání s prezidentem Zemanem?
Probíhalo to hezky. Povykládali jsme si o všem možném, nejen o tenise, takže to bylo velice zajímavé. Pro mě byla čest být zase po třech letech na Hradě.

Prezident prý navrhoval inovace tenisových pravidel. Jaké?
Různé věci... Byl velice vtipný. Jak sám říkal, sportu úplně neholduje, ale sem tam nějaký přehled o tenisu měl, takže jsme se pobavili. Ale to, co navrhoval, si asi necháme pro sebe.

Před třemi lety jste prezidentu Klausovi řekla, že snad se povede ještě nějaký triumf. Dala jste si i teď podobné předsevzetí?
Teď jsem neslibovala nic. Pana Klause už jsem nestihla, ale pan Zeman byl taky hrozně příjemný, takže nelituju, že jsem tady byla s druhým wimbledonským triumfem.

Loni Petra Kvitová Wimbledon vyhrála. Potvrdí i letos, že se jí na travnatém povrchu daří?

Jak dlouho jste se na setkání chystala?
Náročné to nebylo. Včera jsem si zkoušela pár šatů. Vlasy jsem si dělala víceméně sama, takže to bylo jednoduché. Ale dopoledne jsem ještě trénovala, takže to byla trochu honička.

Přijde se prezident podívat na Fed Cup?
Bylo vidět, že by rád přišel, pokud bude mít čas a nebude mít žádné statní povinnosti.

Autor: