Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kvitová profrčela i v černém, další dvě Češky z top 10 končí: Vím, jaké to je

US Open

  12:48
NEW YORK (od našeho zpravodaje) - Obvykle tenistka Petra Kvitová už kolem desáté usíná. V úterý ovšem musela od půl jednácté zápolit s Němkou Siegemundovou v 1. kole US Open. „Nejdřív jsem si připadala zpomalená, ale dopadlo to dobře,“ řekla po noční šichtě, při níž zbourala soupeřku 6:1, 6:1.

FORHEND. Petra Kvitová v prvním kole US Open. foto: Reuters

Jaká byla „Night Session“ na newyorském centrkurtu?
Taková zvláštní. Hrát druhou rundu po chlapech pozdě večer není nic příjemného. Přála jsem si, aby se Murray s Kyrgiosem netahali pět setů. Touhle dobou už mám normálně čas na spaní. Na začátku jsem se cítila hodně zpomalená. Přišlo mi, že míč letí hodně rychle, neviděla jsem ho moc dobře. Ale slušně jsem se hýbala. Myslím, že to celé bylo v pohodě.

Takže vás nemučila tréma jako obvykle?
Ale jo. Jen nebyla tak hrozná. Spíš jsem cítila takovou zdravou nervozitu.

Jak byste zhodnotila svůj výkon?
Mohla jsem líp podávat. Return a pohyb ve výměnách byl dobrý. Byla jsem připravená na to, že ta holka bude zkoušet nečekané věci. Tady mi dala kraťas, tam zase čop, najednou to zabila. Musela jsem být pořád v pohotovosti, v hlavě i na nohách.

Berete jako poctu, že vás vybrali na večerní zápas?
Byla to moje noční premiéra na Ashe Stadium. Zůstalo ještě docela hodně diváků a bylo to takové americké.

Je to třeba i společenská záležitost? Nastoupila jste v černém. Dbala jste víc na úpravu zevnějšku, když se váš zápas vysílal v hlavním vysílacím čase?
A jak jsem vypadala? (směje se) Černá byla dobrá, že? Ta je večerní. Jsem ráda, že jsem ji mohla využít. Na den mám červené oblečení.

Uvítala byste víc večerních zápasů?
Uvítala bych klidně všechny večerní, když budou vítězné.

Zřejmě vám seděla o něco nižší teplota, ne?
Bylo příjemněji. Stejně jsem se hodně potila, ale nebylo vedro, jako když slunce paří přes den. Na druhou stranu umělé světlo hodně zkresluje nadhoz a údery. Ale nestěžuju si.

Petra Kvitová při večerním utkání proti Lauře Siegemundové na US Open.

Co jste vlastně celý den dělala při čekání na zápas?
Byla jsem na manikúře. A taky ráno po snídani půl hodiny ve fitku. Po obědě jsem spala, teda spíš dřímala. Učím se to, i když nejsem typ, který přes den snadno usne.

Poprvé v historii byly tři Češky na grandslamu nasazené v Top 8. Překvapuje vás, že Plíšková se Šafářovou vypadly a vy jste po prvním kole zůstala sama?
Ano. A nebyla jsem asi sama. Ale já to taky zažila. Vím, jaké to je. Není snadné se s tím vším poprat. Navíc Lucka měla něco s břišním svalem. V našem sobotním finále v New Havenu už jsem cítila, že jí servis ke konci upadal. A bez něj je to těžké.

Co vy? Minulý týden jste získala titul, teď jste zvládla vstup do US Open. Jste po krušném období na vlně?
Je mi líp, protože jsem odehrála super zápasy v New Havenu. Všechny čtyři jsem otočila, ve všech jsem prohrávala. To mi přidává na sebedůvěře. Každý turnaj je jiný, grandslam je ještě těžší. Ale řekla bych, že lepší přípravu jsem před US Open mít nemohla.

Vtloukáte si do hlavy, že neexistuje jediný důvod, proč byste v New Yorku neměla hrát dobře?
Vtloukám.

A jak úspěšně?
Pomalu, ale jistě. (smích) Doufejme... Musím se tady prostě naučit hrát. Turnaj se nezmění, tak se musím změnit já.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!