130 let

Michael Phelps na trati polohového závodu na 200 metrů. | foto: ČTK

Phelps po šesté dohmátl pro zlato

Sport
  •   11:04
PEKING - Už jen dvě zlaté medaile chybí Michaelu Phelpsovi, aby v Pekingu splnil svůj olympijský plán. Tu šestou americký plavec získal v polohovém závodu na 200 metrů. Časem 1:54,23 minuty zároveň vytvořil šestý světový rekord.

Phelps své soupeře znovu převálcoval. Druhého Maďara Lászla Cseha, který zaplaval evropský rekord, porazil o více než dvě sekundy. Phelps o 67 setin vylepšil vlastní světový rekord z červencové národní olympijské kvalifikace.

Sotva půl hodiny po finále krátké polohovky nastoupil třiadvacetiletý rodák z Baltimoru k semifinále závodu na 100 metrů motýlek. Do bazénu skočil ihned po slavnostním vyhlášení a své semifinále vyhrál v čase 50,97, ve druhém byl rychlejší o pět setin jen Srb Milorad Čavič. Světový rekordman Ian Crocker postoupil třetím časem.

"Byl to fofr. Shodil jsem tepláky, navlékl plavky, čepici a brýle a už mě strkali ven. Medaili jsem nechal v teplákové bundě," komentoval Phelps svůj rychlý přesun od stupňů vítězů zpět ke startovním blokům. "Ale myslím, že budu mít dost času si odpočinout v příštích osmnácti hodinách. Takže zítra ráno na stovku budu připravený," uvedl nejúspěšnější olympionik všech dob.

Po motýlkářském závodu ho čeká ještě v neděli polohová štafeta na 4x100 metrů. V sobotu při posledním individuálním startu očekává Phelps těžký boj. "Čavič i Ian zaplavali v semifinále výborně, bude to parádní závod. Udělám všechno pro to, abych se s nimi udržel na první padesátce, a když se to povede, snad tam budu i v cíli," prohlásil dvanáctionásobný olympijský vítěz.

Autor: Lidovky.cz
  • Mohlo by vás zajímat