Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Pilát míří na X-Fighters

Sport

  13:57
PRAHA - Vrcholná akce dosavadní kariéry čeká příští pátek teprve sedmnáctiletého freestylového jezdce Petra Piláta. Talentovaný motocyklový závodník se představí na jednom z nejprestižnějších závodů FMX na světě - na Red Bull X-Fighters v Mexiku. V seriálu vrcholícím každoročně v Madridu se z Česka doposud objevil pouze Libor Podmol.

Motokrosový freestylový jezdec Petr Pilát, který byl pozván na jeden z nejprestižnějších závodů FMX na světě, na Red Bull X-fighters v Mexico City, na tiskové konferenci foto: René Volfík, ČTK

"Je to vrchol naší osmileté práce na scéně FMX v evropském i světovém měřítku a zároveň důraz, že český freestyle je na tom dobře," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze Marek Rejman. Ten je Pilátovým manažerem a zároveň spolumajitelem společnosti GSMA, pořádající v české metropoli úspěšné exhibiční show.
Na premiérovou konfrontaci se světovou špičkou freestyle motokrosu se těší i sám Pilát, který do Mexika odletí ve středu. "Jen když jsem se podíval na seznam jezdců, tak mi bylo jasné, že to bude hustý. Jsou tam samí profíci. Sice je všechny znám, ale v takovém závodě jsem se s nimi ještě nepotkal," uvedl Pilát, jehož čeká start před nejvyšší návštěvou, která na FMX chodí.


Do největší býčí arény na světě Plaza de Toros se v tomto případě vměstná 42.000 diváků. "Něco podobného jsem ještě nezažil, ale nebojím se toho. Mám rád, když je hodně fanoušků. Správně mě to vždy nažhaví," řekl Pilát. Pro mexickou akci si připravil i zcela nový trik - salto na ostré rampě, na které se najíždí i skáče s nohama na jedné straně motocyklu. "Moc se to nedělá. Při tréninku mi doma moc nepřálo počasí, ale minulý týden jsem to dal poprvé na hlíně. Určitě to zkusím," řekl Pilát.

Autor: