Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vettel vybojoval v Monze čtyřicátou pole position v kariéře

Sport

  15:30aktualizováno  16:29
MONZA (Itálie) - Německý jezdec Sebastian Vettel z týmu Red Bull odstartuje do Velké ceny Itálie formule 1 z pole position. V Monze v neděli vyjede z prvního místa počtvrté v sezoně a celkově po čtyřicáté v kariéře. Vítěz posledních čtyř kvalifikací Brit Lewis Hamilton ze stáje Mercedes vypadl už po druhé fázi a skončil dvanáctý.

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel z Red Bullu foto: Reuters

Svůj nejlepší výsledek v sezoně zaznamenal Němec Nico Hülkenberg ze Sauberu, který si dojel pro třetí příčku. Kromě lídra seriálu a obhájce titulu Vettela ho předčil jen druhý Australan Mark Webber. Další pozice bralo domácí Ferrari - Brazilec Felipe Massa předčil na čtvrtém místě pátého stájového kolegu Španěla Fernanda Alonsa.

Dvojnásobný vítěz z Monzy Vettel odstartuje z pole position poprvé od červnové Velké ceny Kanady, kde nejvýhodnější pozici na startu proměnil v celkový triumf. Všechny kvalifikace od té doby ovládl Hamilton. "Tento víkend je zatím vůz fantastický. Měl jsem skvělé tempo v tréninku a dneska se to přeneslo i do kvalifikace. Je trochu překvapení, že máme obě auta vepředu právě tady, kde se nám moc nedařilo. Letos je to naopak, tak snad se to potvrdí zítra v závodě," řekl Vettel.

Mistr světa z roku 2008 Hamilton v Monze loni vyhrál pole position a následně i závod, dnes ale v kvalifikaci poprvé v sezoně skončil mimo první desítku. "Řídil jsem prostě jako idiot. Takhle špatně už jsem fakt hodně, hodně dlouho nejel. Omlouvám se svému týmu," nevymlouval se Brit. Podobný osud jako Hamiltona potkal letos premiérově také Fina Kimiho Räikkönena v lotusu, který skončil na jedenácté příčce.

Velká cena Itálie, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Monze

Kvalifikace: 1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:23,755, 2. Webber (Austr./Red Bull) 1:23,968, 3. Hülkenberg (Něm./Sauber) 1:24,065, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:24,132, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:24,142, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:24,192, 7. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) 1:24,209, 8. Pérez (Mex./McLaren) 1:24,502, 9. Button (Brit./McLaren) 1:24,515, 10. Vergne (Fr./Toro Rosso) 1:28,050.

Autoři: ,

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!