Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Vettel vyhrál kvalifikaci v Singapuru a potvrdil svou suverenitu

Sport

  17:12aktualizováno  18:42
SINGAPUR - Lídr mistrovství světa formule 1 Sebastian Vettel z Red Bullu vyhrál kvalifikaci na Velkou cenu Singapuru a získal pátou pole position v sezoně. Německý pilot je zatím na městském okruhu Marina Bay suverénní, nejlepší čas zajel i ve dvou ze tří tréninků.

Německý pilot formule 1 Sebastian Vettel ze stáje Red Bull foto: Reuters

Vettel vyhrál předchozí dvě Velké ceny a třetím vítězstvím za sebou by se opět přiblížil čtvrtému titulu mistra světa. Nahrává mu i fakt, že jeho nejbližší pronásledovatel v MS Španěl Fernando Alonso na ferrari, jenž ztrácí 53 bodů, byl dnes až sedmý. Šestadvacetiletého Vettela po jeho 41. kvalifikačním triumfu v kariéře doplní v první řadě krajan Nico Rosberg z Mercedesu, který na něj ztratil necelou desetinu sekundy.

Vettel strávil poslední minuty kvalifikace nervózním sledováním televizní obrazovky, neboť jeho tým šetřil pneumatiky pro závod a jezdce už na trať nepustil. "Věděli jsme, že máme náskok, takže jsme se rozhodli nejet. Byl to zvláštní pocit, jen tam stát a nemoci nic dělat. Ale nakonec to dopadlo skvěle, auto je celý víkend úžasné," liboval si mistr světa z posledních tří let.

Třetí čas zajel Francouz Romain Grosjean na lotusu, jehož zkušenější týmový kolega Kimi Räikkönen z Finska překvapivě nepostoupil do závěrečné fáze kvalifikace a obsadil až třináctou pozici. "Tohle pro mě není důležité. Nikdy jsme toho s Kimim moc nenamluvili, soustředím se jen sám na sebe," uvedl Grosjean, vedle něhož se na start postaví druhý Red Bull Australana Marka Webbera.

Finský pilot formule 1 Kimi Räikkönen

Räikkönena trápí od pátku bolavá záda a jeho tým si není stoprocentně jistý, zda bude moci Fin do nedělního závodu nastoupit. "Alespoň že máme auto na startovním roštu a uvidíme, co s tím zvládneme zítra udělat," řekl po kvalifikaci Räikkönen, jenž se od příští sezony vrátí do Ferrrari. Pátý skončil třetí muž průběžného pořadí Brit Lewis Hamilton na mercedesu, šestý byl Brazilec Felippe Massa a předstihl týmového kolegu Alonsa. Třináctý závod sezony se pojede v neděli od 14:00 SELČ.

Velká cena Singapuru, závod mistrovství světa vozů formule 1

Kvalifikace: 1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:42,841, 2. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:42,932, 3. Grosjean (Fr./Lotus) 1:43,058, 4. Webber (Austr./Red Bull) 1:43,152, 5. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:43,254, 6. Massa (Braz./Ferrari) 1:43,890, 7. Alonso (Šp./Ferrari) 1:43,938, 8. Button (Brit./McLaren) 1:44,282, 9. Ricciardo (Austr./Toro Rosso) 1:44,439, 10. Gutiérrez (Mex./Sauber) bez času.

Autoři: ,