Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Rusové přichystali raritu: plavecký šampionát na fotbalovém stadionu

Dlouhé paže české plavknyně Simony Baumrtové. foto: MAFRA - Karel Pešek

KAZAŇ - Obyčejně na tom stadionu hraje ligový tým Rubin. Za tři roky tam bude fotbalové mistrovství světa. Ve čtvrtek do Kazaně zamíří čeští plavci, aby ve fotbalové aréně bojovali o úspěchy v bazénu.
  7:50

Znovu a znovu se domácí reprezentanti dostávají před ošemetný problém. Jak se nachystat na mistrovství světa v dlouhém bazénu, když jich je v Čechách tak málo? „Pro české plavání je to škoda, trénink v krátkém bazénu je úplně jiný,“ popisuje šéftrenér české reprezentace Vlastimír Perna.

Kouč ve čtvrtek zamíří s hlavní částí výpravy do Ruska. A bude doufat, že jeho svěřenci prodají přípravu, kterou absolvovali na jednom z mála padesátimetrových bazénů v Česku. „Zvolili jsme Podolí, jelikož většina plavců bydlí nebo studuje v Praze,“ přiblížil Perna.

Narazili však na problém, jelikož bazén byl v horkých dnech narvaný rekreačními plavci. A leckdy docházelo ke konfliktům. „Je složité lidem vysvětlovat, že zabíráme tři dráhy a nemohou plavat tam, kde trénujeme,“ říká Perna. „Nejčastější odpověď lidí je, že si zaplatili vstupenku a mají právo na celý bazén. Co jim na to odpovědět...“ dumá reprezentantka Barbora Závadová.

V Kazani je navíc čeká velmi specifický dlouhý bazén. Respektive dokonce dva, každý na jedné půlce fotbalového stadionu, který se otevřel teprve před dvěma roky. Soupeřit na něm na vrcholné akci, to bude pro české reprezentanty ojedinělá zkušenost. Když dostanou otázku, jestli už něco takového zažili, shodně zakroutí hlavou.

„Snad přijdou diváci, protože jinak to bude na velkém stadionu působit blbě,“ zadoufá Závadová. Kapacita areálu bude 12 až 15 tisíc diváků. „Podle prodeje vstupenek by mělo být i na rozplavby plno. Věřím, že to bude kotel a bude řvát ‚molodci, molodci‘,“ věří Perna.

Především si přeje, aby se do Česka vracel s lepší bilancí než před dvěma roky z Barcelony. Tehdy reprezentanti získali dvě finálové a čtyři semifinálové účasti.

A letos?

Autor:

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč