130 let

Česká plavkyně Simona Baumrtová | foto: Reuters

Baumrtová na SP v Berlíně překonala dva rekordy, opět byla třetí

Sport
  •   16:28aktualizováno  21:54
BERLÍN - Plavkyně Simona Baumrtová překonala na Světovém poháru v krátkém bazénu v Berlíně další dva české rekordy. Na znakařské stovce skončila v rekordním čase 57,15 sekundy třetí, stejně jako v sobotu na poloviční trati. V polohovém závodu na 100 metrů pak posunula rekord na 1:00,63 a ve finále dohmátla pátá.

Jednadvacetiletá Baumrtová překonala na znakařské stovce vlastní český rekord z loňského prosince o tři setiny sekundy. Ve finále nestačila jen na Japonku Aju Terakawovou a Australanku Emily Seebohmovou, medailistky z nedávného mistrovství světa v dlouhém bazénu v Barceloně, kde česká plavkyně skončila na stovce šestá.

Na Terakawovou, jež vyhrála i sobotní padesátku, ztratila Baumrtová více než sekundu. Za Seebohmovou zaostala o 56 setin. "Byl to dobře rozjetý závod. Celkově jsem ho zvládla dobře, ale ještě musím zlepšit druhou padesátku," řekla česká plavkyně v tiskové zprávě.

Česká plavkyně Simona Baumrtová

Baumrtová v Berlíně plavala ještě nejkratší polohovku, v níž skončila pátá a svůj český rekord z loňského října vylepšila hned dvakrát. V rozplavbě ho stlačila o 12 setin na 1:00,94, ve finále se pak zlepšila až na 1:00,63. "Polohovka se mi plavala super. Lepší to mohlo být na prsařském úseku, kde jsem ztratila více než dvě sekundy," konstatovala. Šest světových rekordů během pěti dnů překonala Maďarka Katinka Hosszúová.

Ke čtyřem maximům z předchozího mítinku v Eindhovenu dnes dvojnásobná mistryně světa z Barcelony přidala rekordy v polohovém závodu na 400 (4:20,85) a 100 metrů (57,45). Dva rekordy zaplavala v Berlíně také Španělka Mireia Belmonteová, jež den po nejrychlejším času historie na 800 m volný způsob přepsala historické tabulky také na poloviční trati (3:54,52).

Autor: ČTK