130 let
Karolína Plíšková se raduje po vítězném utkání

Karolína Plíšková se raduje po vítězném utkání | foto: Reuters

Plíšková oplatila Sakarriové loňskou porážku, ve finále vyzve Kontaovou

Sport
  •   19:30
Řím - Karolína Plíšková si v Římě vybojovala postup do největšího finále na antukových turnajích. Marii Sakkariové z Řecka vrátila loňské emotivní vyřazení v italské metropoli a v neděli si zahraje o druhý letošní a celkově třináctý titul v kariéře. Soupeřkou české tenistky bude Britka Johanna Kontaová.

líšková se po zdravotních problémech způsobených virem dostala do výborné formy a týden před grandslamem French Open bude útočit na třetí trofej z antuky. Sedmadvacetiletá světová sedmička zápas se Sakkariovou nezačala dobře, ale za stavu 2:4 jí pomohl déšť a krátká pauza. Průběh Plíšková otočila a po hodině a půl se radovala z postupu do finále.

O čtyři roky mladší Sakkariová závěr vůbec nezvládla. V posledním gamu při vlastním servisu pod tlakem chybovala a neuhrála ani míček. Před rokem Řekyni ve druhém kole po dramatickém duelu Plíšková podlehla a z frustrace z chyby polské rozhodčí tehdy rozmlátila raketu o umpire.

Rodačka z Loun již letos vyhrála na začátku sezony turnaj v Brisbane. S nedělní soupeřkou Kontaovou má bilanci pěti výher a jedné porážky. Britka, 42. hráčka žebříčku, zastavila vítěznou sérii šampionky z Madridu Kiki Bertensové vítězstvím 5:7, 7:5 a 6:2.

O titul si naopak nezahrají světové jedničky ve čtyřhře Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková. V přípravě na obhajobou titulu na French Open prohrály v semifinále s bělorusko-australskou dvojicí Viktoria Azarenková, Ashleigh Bartyová dvakrát 4:6.

První antukové finále v sezoně si vybojoval na čtvrtý pokus osminásobný šampion římského turnaje Rafael Nadal. Druhý hráč žebříčku porazil Řeka Stefanose Tsitsipase 6:3, 6:4, vrátil mu týden starou porážku z Madridu a zahraje si na turnajích Masters již 50. finále. Titulů z této úrovně má 33, stejně jako Novak Djokovič, s nímž se může v Římě utkat o trofej.

Autor: ČTK