Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Plíšková postoupila do finále. Tam jí čeká finalistka US Open Ósakaová

Sport

  16:37
Tokio - Česká tenistka Karolína Plíšková postoupila na turnaji v Tokiu do finále, když Chorvatku Donnu Vekičovou zdolala ve třech setech 6:2, 4:6, 6:3. Po dubnovém triumfu na antuce ve Stuttgartu se o svůj druhý letošní titul utká na tvrdém povrchu s domácí favoritkou Naomi Ósakaovou. Japonská vítězka US Open ve druhém semifinále vyřadila Italku Camilu Giorgiovou hladce 6:2, 6:3.

Plíšková nedělala velké chyby, ale míče z jejího forhendu ani bekhendu nelétaly na půlku Williamsové razantně, jak by si přála. foto: ČTK

Ve finále čtyřhry nestačily Andrea Sestini Hlaváčková s Barborou Strýcovou na japonskou dvojici Miju Katoová, Makoto Ninomijaová. Nejvýše nasazené Češky prohrály za hodinu a dvacet minut dvakrát 4:6 a druhý společný titul nezískaly.

Vekičová je na světovém žebříčku až na 45. místě, ale v Tokiu už vyřadila dvě hráčky ze světové desítky Američanku Sloane Stephensovou a Francouzku Caroline Garciaovou. Proti čtvrté nasazené Plíškové nezačala dobře a hned na úvod dvakrát ztratila podání. Česká tenistka tak za třicet minut bez problémů získala první set.

Také ve druhém Plíškové vedla, ale za stavu 3:2 prohrála svůj servis a pak si to ještě dvakrát zopakovala. První setbol sice ještě odvrátila, ale při druhém si Chorvatka vynutila třetí set. V něm už favoritka nezaváhala, ve třetím gamu se jí povedl brejk a za dvě hodiny a šest minut proměnila třetí mečbol v postup do finále.

V Tokiu odehrála už třetí třísetovou bitvu. „Jo, byl to další dlouhý den,“ přikývla Plíšková na kurtu. „Mám pocit, že se každým zápasem zlepšuju, ale lepší jsou i soupeřky. Bylo to ale semifinále, takže to je logické,“ doplnila.

„Donna hrála výborně a nepodávala jsem nejlépe. Postupem času jsem začala být unavená a neservírovala rychle, jak bych si představovala. Ale vyhrála jsem, a to je důležité. Znamená to, že mám zase šanci se zlepšit,“ řekla Češka.

S Ósakaovou bude hrát potřetí. Před dvěma lety v Torontu Japonka za stavu 1:1 na sety vzdala, letos v Indian Wells Plíškovou vyřadila ve čtvrtfinále hladce 6:2, 6:3. V Tokiu zatím neztratila ani set, Giorgiovou zdolala za 72 minut.

„Poslední zápas v turnaji bývá nejtěžší, ale už víte, že do něj můžete dát úplně všechno. Zároveň si chci finále užít, protože o titul se nehraje každý týden. Zkusím předvést nejlepší tenis a vyhrát,“ řekla Plíšková, která má ve finále bilanci 10:10.

Postupem do finále se navíc ve virtuálním pořadí sezony posunula na osmé místo zajišťující start na Turnaji mistryň, ale o cestu do Singapuru bude muset ještě bojovat na nadcházejících velkých turnajích ve Wu-chanu a v Pekingu.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...