Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Plíšková si semifinále v Melbourne nezahraje. Šafářová s Mattek-Sandsovou jsou ve finále

Sport

  3:00aktualizováno  12:34
melbourne - Karolína Plíšková skončila na grandslamovém Australian Open ve čtvrtfinále. Turnajová pětka ve středu nestačila na Chorvatku Mirjanu Lučičovou-Baroniovou a prohrála 4:6, 6:3 a 4:6. Naopak již jistou českou vítězku bude mít ženská čtyřhra. Do finále se znovu po roce probojovala Andrea Hlaváčková a proti ní se v pátek postaví krajanka Lucie Šafářová.

Karolína Plíšková se i přes vypadnutí stane světovou trojkou. foto: ČTK/AP

Týraná veteránka Lučičová-Baroniová se vrátila v čase. Probudí ji ze snu Plíšková?

Plíšková si díky své premiérové účasti ve čtvrtfinále v Melbourne vylepší své žebříčkové maximum. Z pátého místa se posune na třetí místo.

V utkání s Lučičovou-Baroniovou byla Plíšková častěji pod tlakem a dala skoro o polovinu méně vítězných míčů (23:42). Chorvatka hrála mnohem odvážněji a Češka přišla sedmkrát o podání a nezvládla koncovky první a třetí sady.

V rozhodujícím setu vedla Plíšková 4:3. Lučičová-Baroniová si vzala pauzu na ošetření a Plíšková pak prohrála 12 ze zbylých 13 výměn. Při mečbolu napálila míč z returnu forhendem do sítě. Zápas trval přes hodinu a tři čtvrtě.

Mirjana Lučičová-Baroniová po postupu do čtvrtfinále Australian Open.
Mirjana Lučičová-Baroniová po postupu do čtvrtfinále Australian Open.

Loňská finalistka US Open Plíšková, od prosince svěřenkyně kouče Davida Kotyzy, tak prohrála po devíti vyhraných zápasech poprvé v sezoně.

Čtyřiatřicetiletá Lučičová-Baroniová si zahraje druhé grandslamové semifinále v kariéře. Do toho prvního se dostala již před osmnácti lety ve Wimbledonu. Soupeřkou Lučičové-Baroniové (79. WTA) v semifinále bude dvaadvacetinásobná grandslamová šampionka a druhá hráčka světa Serena Williamsová z USA. ̈

Češky ve čtyhře září

Hlaváčková hraje nově s Číňankou Pcheng Šuaj a v semifinále porazily nejvýše nasazené Caroline Garciaovou a Kristinu Mladenovicovou z Francie 7:6, 6:2. Šafářová tvoří pár s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, turnajové dvojky do finále prošly po výhře nad Eri Hozumiovou a Miju Katóovou z Japonska 6:2, 4:6, 6:4.

Tenisový turnaj Australian Open

(tvrdý povrch, dotace 50 milionů australských dolarů)

MUŽI:

Dvouhra - čtvrtfinále: Dimitrov (15-Bul.) - Goffin (11-Belg.) 6:3, 6:2, 6:4, Nadal (9-Šp.) - Raonic (3-Kan.) 6:4, 7:6 (9:7), 6:4.

ŽENY:

Dvouhra - čtvrtfinále: Lučičová-Baroniová (Chorv.) - KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (5-ČR) 6:4, 3:6 6:4, S. Williamsová (2-USA) - Kontaová (9-Brit.) 6:2, 6:3.

Čtyřhra - semifinále: ŠAFÁŘOVÁ, Matteková-Sandsová (2-ČR/USA) - Hozumiová, Katóová (Jap.) 6:2, 4:6, 6:4, HLAVÁČKOVÁ, Pcheng Šuaj (12-ČR/Čína) - Garciaová, Mladenovicová (1-Fr.) 7:6 (7:4), 6:2.

JUNIOŘI:

Dvouhra - 3. kolo: Ruusuvuori (Fin.) - VRBENSKÝ (ČR) 6:3, 6:3.

ČTVRTEČNÍ PROGRAM - Arena Roda Lavera:
1:00 B. Bryan, M. Bryan (3-USA) - Carreňo, García-López (Šp.),
4:00 Vandewegheová (USA) - V. Williamsová (13-USA), Lučičová-Baroniová (Chorv.) - S. Williamsová (2-USA),
9:30 Federer (17-Švýc.) - Wawrinka (4-Švýc.).

Šafářová může získat na Australian Open druhý deblový titul. Úvodní grandslam sezony s Mattekovou-Sandsovou ovládly už předloni. Právě tehdy se daly v Melbourne dohromady a od té doby vyhrály také French Open 2015 a loni US Open. Před rokem na Australian Open nehrály kvůli nemoci Šafářové, proto jsou v turnaji ještě neporažené. Američanka je od letoška i deblovou světovou jedničkou.

V prvním setu proti Japonkám hrál česko-americký pár výborně, ale ve druhé sadě soupeřky využily slabšího servisu Šafářové. Ve třetím setu se rozhodlo za stavu 5:4, kdy Šafářová s Mattekovou-Sandsovou vzaly čistou hrou podání Katóové.

Hlaváčková i Pcheng Šuaj usilují o první titul z Australian Open. Před rokem byla Hlaváčková ve finále, ale s Lucií Hradeckou neuspěly. Na konci roku se jejich cesty rozešly a Hlaváčková si za partnerku vybrala čínskou tenistku.

Na prvním turnaji sezony triumfovaly v Šen-čenu a nyní jsou v grandslamovém finále. „Je skvělé takhle začít rok. Moc chceme tenhle grandslam vyhrát, pro každou z nás by byl třetí. Bude to zábava, přijďte se podívat,“ lákala Hlaváčková fanoušky do ochozů. „Hrajeme jedna pro druhou, jako tým,“ doplnila Češka na kurtu.

Hlaváčková vyhrála s Hradeckou French Open 2011 a US Open 2013. Číňanka se radovala s Hsieh Su-Wei z Tchaj-wanu ve Wimbledonu 2013 a na French Open 2014.

Australian Open bude mít pošesté u vítězek čtyřhry českou vlajku. V roce 1978 vyhrála Renáta Tomanová s Američankou Betsy Nagelsenovou, v roce 1990 Jana Novotná s Helenou Sukovou a pak každá z nich se Španělkou Arantxou Sánchezovou Vicariovou: Suková v roce 1992 a Novotná o tři roky později. Šafářová a Matteková-Sandsová uspěly předloni. Martina Navrátilová vyhrála čtyřhru v Melbourne osmkrát, vždy ale reprezentovala USA.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!