Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Plochodrážní Zlatou přilbu vyhrál Australan Ward, Franc byl 11.

Sport

  20:11
PARDUBICE - Plochodrážní závod o Zlatou přilbu vyhrál Australan Darcy Ward. Druhý v pardubickém finále skončil Američan Greg Hancock, třetí místo obsadil Polák Przemyslaw Pawlicki. Nejlepším českým jezdcem byl Josef Franc na jedenáctém místě.

Plochodrážník Darcy Ward vyhrál Zlatou přilbu. foto: ČTK

Ward rozhodl o svém prvním vítězství na Zlaté přilbě hned na startu finále, neboť všem odjel, náskok do cíle zvyšoval a nedal nikomu šanci na předjetí.

"Byl to dobrý závod, povedl se mi start, to byl klíč k úspěchu," řekl České televizi jednadvacetiletý velký talent ploché dráhy Ward, který má ve sbírce mimo jiné i dva tituly mistra světa do 21 let.

"Jsem hrozně šťastný, protože Zlatá přilba je slavný závod a mám krásnou trofej," pokračoval Ward. "Při závodě nebylo všechno ideální, dráha byla dost děravá, ale to už mi teď nevadí," uvedl Ward. Přitom v sobotu ve finále MS juniorských družstev se mu nedařilo. "Nic jsem ale neměnil. Měl jsem prostě dobrý den," dodal první australský vítěz od roku 2006, kdy v Pardubicích triumfoval Jason Crump.

Školáckou chybou se vyřadil z finále Slovinec Matej Žagar, který těsně před vypršením limitu odjel od startovní čáry, nestihl se vrátit a byl diskvalifikován.

Do Pardubic nakonec nepřijel původně avizovaný stálý jezdec Grand Prix Niels-Kristian Iversen z Dánska. Švéd Andreas Jonsson, který jako jediný z původně přihlášených dokázal Zlatou přilbu už vyhrát v roce 2007, vypadl ve čtvrtfinále.

Tam si vedli nejlépe Polák Patryk Dudek a Švéd Peter Ljung, kteří jako jediní získali maximum deseti bodů. Naopak se nedařilo Čechům, do třetího místa ve skupině, které zajišťuje postup do semifinále, se vešel pouze Franc. V semifinále byl nejlepší právě Ward, který dvě jízdy vyhrál jako jediný.

Francovi se v boji o postup do finále nevedlo, vybojoval čtyři body za dvě čtvrtá místa a musel se spokojit s účastí v malém finále. V něm dojel pátý. "Motorka jela dobře, ale nevedlo se mi. Snažil jsem se, ale nebylo to dobré, stejně jako celá sezona," řekl Franc.

Přesto se mu závody moc líbily a jedenáctou pozici nakonec bral. "Párkrát jsem zaváhal, což mě stálo lepší umístění. Zlatá přilba je hodně o psychice a také se ukázalo, že mi chybí vyježděnost se špičkovými jezdci, kteří do Pardubic jezdí. Moc se s nimi totiž nestřetávám. Letos mám sezonu trochu nahoru dolů, musím přijít na to, proč se mi nedaří tak jako loni," dodal Franc.

Autoři: ,