Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Po dvou letech na bedně. Skvělý Šlesingr dojel ve sprintu třetí

Sport

  19:11
OBERHOF - Biatlonista Michal Šlesingr obsadil třetí místo v pátečním sprinterském závodu na deset kilometrů v rámci Světového poháru v Oberhofu. Vyhrál Nor Tarjei Bö, Šlesingr na něj po bezchybné střelbě ztratil 20 sekund.

Šlesingr a Bjoerndalen. foto: ČTK

"V posledním kole už jsem toho měl opravdu plné zuby. S každým dalším kopcem jsem cítil, jak hniji víc a víc. Ještě že byli kolem trati diváci, nemohl jsem to vzdát," řekl Šlesingr na webu biatlonového svazu. Z výkonu svého svěřence byl nadšený i trenér Ondřej Rybář. "Michal vstoupil v Östersundu výborně do sezony, ale pak se začal o výsledky strachovat a terče míjel. Přitom běžeckou formu měl i v Hochfilzenu nebo v Pokljuce, jen mu chyběla přesnost. Dnes ji měl a ukázal, že se může měřit s těmi nejlepšími," řekl kouč.

Šlesingr vystoupil na stupně vítězů v SP popáté v kariéře. Naposledy to dokázal v roce 2008, kdy při závěrečném podniku sezony vyhrál na Holmenkollenu závod s hromadným startem. Nyní se opět dostává do výborné formy, kterou prokázal už ve středu, kdy pomohl jako finišman štafetě ke stříbrné příčce.

V dnešním závodu ani jednou na střelnici nechyboval a nestačil jen na Nora Bö a domácího Arnda Peiffera. Oba minuli jeden terč, ale vše vynahradili výborným během. Bö si v této sezoně připsal již třetí prvenství a upevnil si vedení v průběžné klasifikaci.

Šlesingr si vůbec nepřipouštěl náročné podmínky, které závodníkům opět připravil Durynský les. Před startem si kvůli mlze vyměnil na mířidlech menší kroužek za větší a vyrazil na trať. Už od prvních metrů se pohyboval na mezičasech mezi nejlepšími, po střelbě vleže byl třetí. "Věděl jsem, že jedu dobře, ale před stojkou jsem nebyl vůbec nervózní," řekl. Výsledkem byla druhá bezchybná položka a konečný bronz.

Šlesingr měl dobře namazáno
K úspěchu dojel na skvěle připravených lyžích od servismanů Němce Daniela Müllera a Mariána Málka. "Absolutní špička," ocenil celý servisní tým, který prožil zvlášť náročný den. "Kluci začali lyže připravovat už dopoledne, testovali, vybírali struktury i mázu. Celou tu dobu byli promočení, ale odvedli skvělou práci," pochválil servismany také Rybář. "Jsou jednoduše součástí úspěchu," doplnil.

Šlesingr snad konečně zlomil střelecké prokletí v sezoně, což naznačil ve štafetě a ve sprintu podtrhl. "Vím, že je to jen a jen v hlavě," řekl rodák z Letohradu. "Moje chyby často pramenily z toho, že jsem při střelbě přemýšlel. Špatně jsem se koncentroval." Klid pro Oberhof získal mezi vánočními svátky s přítelkyní a v doprovodu sparingpartnera Lukáše Kristejna na přípravě v rakouském Obertilliachu. "Tam byl klid a mohl se skutečně soustředit jen na trénink, regeneraci i psychický odpočinek," řekl. Z východu Tyrolska se pak do Oberhofu vrátil 'starý dobrý' Šlesingr.

Skvělý výsledek zajistil Šlesingrovi současně právo účasti v nedělním závodu s hromadným startem, který je určen nejlepší třicítce v průběžné klasifikaci Světového poháru. "To byl také můj cíl, s nímž jsem do sprintu nastupoval," podotkl. Díky 38. místu bodoval i Jaroslav Soukup, přestože minul čtyři terče. Ondřej Moravec byl s šesti chybami hodnocen na 73. místě, Zdeněk Vítek ještě ještě o osm příček za ním.

Výsledky SP v biatlonu v Oberhofu

Světový pohár v biatlonu v Oberhofu (Německo):
Muži - sprint na 10 km:
1. Bö (Nor.) 25:49,7 (1 tr. okruh),
2. Peiffer (Něm.) -16,7 (1),
3. Šlesingr (ČR) -20,7 (0),
4. Čerezov -40,1 (0),
5. Makovějev (oba Rus.) -1:00,5 (1),
6. Landertinger (Rak.) -1:05,2 (1),
7. Weger (Švýc.) -1:17,1 (0),
8. Svendsen (Nor.) -1:27,8 (3),
9. Bergman (Švéd.) -1:29,5 (1),
10. Habert (Fr.) -1:30,8 (1),
...
38. Soukup -2:31,4 (4),
73. Moravec -3:50,7 (6),
81. Vítek (všichni ČR) -4:21,9 (5).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů):
1. Bö 389 b.,
2. Svendsen 340,
3. Björndalen (Nor.) 284,
4. Greis (Něm.) 231,
5. Sedněv (Ukr.) 220,
6. Usťugov (Rus.) 206,
...
19. Šlesingr 137,
46. Soukup 52,
56. Vítek 31,
72. Moravec 8,
78. Holubec (ČR) 4.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...