Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Po Francii Räikkönen ovládl i Británii

Sport

  15:34
SILVERSTONE - Finský jezdec Kimi Räikkönen z týmu Ferrari vyhrál Velkou cenu Británie a v třetím triumfu v sezoně navázal na týden staré prvenství z Francie. Druhý skončil španělský obhájce titulu Fernando Alonso z McLarenu, třetí projel cílem jeho týmový kolega a vítěz kvalifikace Lewis Hamilton.

Kimi Räikkönen slaví vítězství foto: ČTK

Přes 100.000 Britů fandících kolem okruhu v Silverstonu se sice triumfu svého jezdce nedočkalo, ale dvaadvacetiletý nováček šampionátu prodloužil jedinečnou sérii, protože ani v devátém závodě MS i svojí kariéry nechyběl na stupních vítězů. Po polovině seriálu Hamilton stále bezpečně vede průběžné pořadí a před Alonsem má náskok 12 bodů. Räikkönen jich ztrácí na lídra 18, ale po dvanáctém vítězství v kariéře se probojoval o bod před týmového kolegu Felipeho Massu z Brazílie na třetí místo.

Massu dnes zradil vůz, přímo na startu mu při čekání na rozsvícení zelených světel zhasl motor. Po pilotově signálu směrem ke komisařům byl startovací proces odložen a Massa musel po dalším zaváděcím kole vyrazit do závodu z uličky v boxech namísto z původní čtvrté pozice. Přesto se po bravurní stíhací jízdě propracoval na bodované místo a vedle tria favoritů už nestihl předjet jen Poláka Roberta Kubicu, který podruhé za sebou po havárii v Kanadě dojel v BMW čtvrtý.

V boji o vítězství se rozhodovalo "jen" při zastávkách v boxech. Hamilton po startu šikovně uhájil pole position před Räikkönenem a odrazil i jeho další útoky, ale když uspěchal pit stop a musel zabrzdit kvůli nedokončenému tankování, finský soupeř se po lépe zvládnuté návštěvě u mechaniků dostal před něj.

Aktuálně vedoucí Alonso také o něco později uhájil první místo, Räikkönen mu ale oplatil stejnou mincí při druhé výměně pneumatik. Bezpečné vedení Fin nepustil a jako první z elitní čtveřice jezdců vyhrál už třetí závod v sezoně. Před Francií vyhrál i zahajovací závod roku v Austrálii. Příští Grand Prix se pojede 22. července jako Velká cena Evropy na německém okruhu Nürburgring.

Autoři: ,