Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Po triumfu v rapidu míří Carlsen na MS k výhře i v bleskovém šachu

Magnus Carlsen foto: ČTK

moskva - Po sobotním vítězství na mistrovství světa v rapid šachu míří Nor Magnus Carlsen za dalším triumfem i v bleskovém šachu, kde mají hráči na své tahy jen tři minuty. Po prvním dnu je v Moskvě v čele s půlbodovým náskokem. Viktor Láznička je až ve druhé stovce celkového pořadí.
  19:30

Nor Carlsen je po čtyřech letech opět mistrem světa v rapid šachu

Carlsen začal suverénně a vyhrál pět úvodních partií. V sedmém kole ho sice porazil Rus Dmitrij Andrejkin, ale pak se Nor vrátil na vítěznou vlnu a celkově vyhrál devět z dvanácti duelů. 

V pondělí bude usilovat o čtvrtý titul v této variantě královské hry.

O další dílčí překvapení se postaral šestnáctiletý Íránec Alírezá Fírúzdža, stříbrný z rapidu hned v první části turnaje zdolal černými figurami světovou jedničku v bleskovém šachu Američana Hikarua Nakamuru. 

Pro něj to ale byla jediná prohra a po prvním dnu je třetí o bod za Carlsenem a půl bodu za domácím Maximem Matlakovem, který je jako jediný dosud bez porážky.

Láznička hrál vabank, nezapsal si ani jednu remízu, což je unikátní bilance. Na kontě má šest vítězství a stejný počet porážek, což ho řadí na 115. místo z 206 účastníků.

Autor: