130 let
Zahájení olympijských her

Zahájení olympijských her | foto: ČTK

Po zimních hrách 2018 touží tři města, favority jsou Jihokorejci

Sport
  •   13:00aktualizováno  16:27
PRAHA/LAUSANNE - Marně usilovali o zimní hry pro rok 2010 - až v posledním kole podlehli Vancouveru. Marně se bili o zimní hry pro rok 2014 - až v posledním kole těsně prohráli s ruským Soči. Jenže jihokorejská zarputilost nebere konce a jejich Pchjongčchang se statečně bije dál. Cíl? Tím je teď rok 2018.

"Tohle pořadatelství by pro nás bylo nesmírnou ctí," prohlásil Cho Yang-Ho, výkonný ředitel projektu. "A vytvořilo by i nový trh pro zimní sporty v celé Asii, která je domovem 60 % světové populace."

(Po kliknutí se grafika zvětší do maximální velikosti)Kandidáti OH 2018.

Pokud svoje dlouholeté úsilí skutečně promění ve vítězství, stane se Jižní Korea po Japonsku teprve druhou asijskou zemí v historii, která zimní olympiádu uspořádá.

Rok 2010 v obrazech

"My už vytvořili silnou technickou dokumentaci, přesvědčivý plán s ideálním prostředím pro sportovce, fanoušky a olympijské rodiny," ujišťuje Cho Yang-Ho. Tak uspějí na třetí pokus? V úterý vypršel termín, kdy všichni tři kandidáti měli podat svou kandidaturu s garancemi. Vedle Jihokorejců to byly i francouzské Annecy a německý Mnichov.

Kandidáti na ZOH 2018

1. Favorit: Pchjongčchang (Jižní Korea)
Heslo ZOH:
"Nové horizonty"
Logo: Zobrazuje zasněžené hory, tvarem má vyjádřit dynamiku her a ducha vítězství. Tvář kandidatury: Krasobruslařská superstar Kim Ju-na.
Pro: Nadšení a vytrvalost: Jižní Korea se snažila získat hry už v letech 2010 a 2014. Velká podpora obyvatel. Byla by po Japonsku teprve druhou asijskou zemí, která by zimní olympiádu pořádala.
Proti: Současná vyhrocená politická situace na Korejském poloostrově.

2. Černý kůň: Mnichov (Německo)
Heslo ZOH:
"Hry v srdci"
Logo: Připomíná písmeno M, které má tvarem napodobit siluety bavorských vrcholů.
Tvář kandidatury: Krasobruslařská legenda Katarina Wittová.
Pro: Mnichov má silného spojence ve členovi Mezinárodního olympijského výboru Thomasi Bachovi. Slibuje ekologické hry.
Proti: Mnichov už pořádal olympijské hry v roce 1972. Stal by se prvním městem, které by hostilo letní i zimní olympiádu. Německá veřejnost s pořadatelstvím příliš nesouhlasí.

3. Outsider: Annecy (Francie)
Heslo ZOH:
"Sníh, led i vy"
Logo: Zobrazení francouzských Alp vevodí Mt. Blanc, připomínající písmeno A jako Annecy.
Tvář kandidatury: Freestylový lyžař a vítěz ZOH 1994 Edgar Grospiron
Pro: Kandidaturu podporují členové Mezinárodního olympijského výboru Guy Drut a Jean-Claude Killy
Proti: Zimní olympijské hry se ve Francii konaly už třikrát v Chamonix (1924), Grenoble (1968) a Albertville (1992).  

Teď se jejich materiály bude zabývat Mezinárodní olympijský výbor, který ve švýcarském Lausanne svolal pravidelný kongres. A 6. července pak v jihoafrickém Durbanu zvolí vítěze. V téhle volbě bude ale Pchjongčchang v jiné pozici než dříve. Poprvé je totiž označován za jasného favorita - snad i kvůli jeho dlouholetému snažení.

Poučili se z chyb, jakou byla třeba necelistvost nabídky. Navíc nedaleké středisko Jongpchjong má už zkušenost se Světovým pohárem v alpském lyžování. A před dvěma roky hostil i šampionát biatlonistů. "Už tehdy tam měli všechno připraveno na hry, museli do toho vrazit hodně peněz," vzpomíná bývalý biatlonista Roman Dostál.

Už v únoru a březnu vyrazí hodnotící komise MOV v čele se Švédkou Gunillou Lindbergovou na kandidátská místa. "Přes 91 % našich obyvatel podporuje Pchjongčchang. A nás to inspiruje k tomu, aby sliby vůči MOV dostály závazkům," tvrdí Cho. Jenže o stejnou věc usilují i další dva soupeři. A hlavně Mnichov, který odevzdal přihlášku jako poslední, má být v čele s jednou z hlavních tváří, slavnou krasobruslařkou Katarinou Wittovou, hlavním sokem.

A francouzské Annecy? Padesátitisícové městečko ze Savojských Alp je už předem označeno za outsidera. Jeho šance mu ubírají dřívější úspěchy Chamonix, Grenoblu či Albertville, které už ve stejném regionu akci pod pěti kruhy pořádaly. Zato Mnichov si dává větší naděje a starosta Hep Monatzeder tvrdí: "Vidím to realisticky 50 na 50."

V případě úspěchu by slavil primát: byl by prvním dějištěm, které pořádalo letní i zimní olympiádu. "Vůbec poprvé tu Mnichov 2018 ukáže, jak se může dějiště letních her přetransformovat v zimní hry," pronesl Bernhard Schwank, šéf německé kandidatury. Tou celá země opravdu žije, už na loňském mistrovství světa v hokeji byly na každém rohu vyvěšeny plakáty připomínající OH 2018.

Přesto se našly i překážky. Třeba v Garmisch-Partenkirchenu, kde se střetávají dva zájmy - hospodářské a farmářů, kteří tam bydlí. Nelíbí se jim, že by kvůli sportovnímu svátku musely zmizet pole a louky. Na řešení sporu mají v Německu ještě chvíli čas. Tedy chvíli... Očekávaná volba přijde co nevidět.  

Sportovní tváře, které také podporují své kandidáty

PCHJONGČCHANG
Min-kyung Choi - Bývalá závodnice v rychlobruslení na krátké trati vyhrála olympijské zlato v Naganu 1998 i v Salt Lake City čtyři roky nato. Patří mezi legendy tohoto v zemi tolik populárního sportu.

MNICHOV
Markus Weber
- Za svou kariéru toho ještě příliš neodehrál, ale ve svých 18 letech je považován za naději německého hokeje. Zatím působí v Riessersee, mužstvu nižší německé soutěže.

ANNECY
Gwendal Peizerat
- Bývalý krasobruslař a olympijský vítěz ze Salt Lake City 2002, kde vyhrál se svou partnerku Marinou Anissinovou mezi tanečními páry. Nyní se věnuje regionální politice.

Autor: Vítězslav Čermák