Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Pobouření. Komentátor BBC označil mrtvé koně za překážky

Sport

  16:02
LIVERPOOL - Dostihové závody to nemají snadné. Hlavně v boji s ochránci zvířat. Ti dostali v sobotu odpoledne do rukou další zbraň. Při 174. ročníku Velké národní, nejslavnějšího dostihového závodu světa, dva koně. Pod palbu kritiky se dostala i britská televize BBC, která odvysílala záběry, jak přikryté mrtvé tělo jednoho z koní obíhají další závodníci. Ochránci zvířat označili sobotní závod za "krvavou lázeň".

Velká národní v Liverpoolu, závodnící obíhají mrtvého koně. foto: Reprofoto

Slavné vítězství koně koně Ballabriggse s potlučeným žokejem Jasonem Maguirem bylo samo o sobě silným příběhem 174. ročníku Velké národní, nejslavnějšího a největšího překážkového dostihu světa. Jenže jejich triumf na závodišti v Liverpoolu přebila dvojnásobná tragédie.

Již na čtvrté překážce více jak sedmikilometrového závodu hrozivě upadli devítiletý Ornais a o dvě překážky dále o rok starší Dooneys Gate. První z koní si zlomil krk, druhý hřbet. Šestá překážka byla v kurzu závodu ještě jednou, koně ji následně ale objížděli. Tehdy ale selhala britská stanice BBC, která nabídla pohled z větší vzdálenosti.

Velká národní v Liverpoolu, závodnící obíhají mrtvého koně.

Na 600 milionů diváků u televizních obrazovek tak viděli kromě běžících koní plachtou přikrytá těla Ornaise i Dooneys Gate. "Stále slyšíme, že trať je bezpečnější a bezpečnější. Není to pravda. Velká národní by měla být zakázána. Je to záměrně hazardní, náročná a smrtící akce," opřel se do závodiště Aintree ředitel organizace na ochranu zvířat Animal Aid Andrew Tyler, který poté označil sobotní závod za "krvavou lázeň".

Kritiku schytali pořadatelé i britská televize od většiny ostrovních médii a rozhořčených diváků. Jeden z komentátorů totiž přikrytého mrtvého koně označil za překážku. "O nešťastném úmrtí dvou koní jsme věděli. Snažili jsme se k tomu přistupovat s maximální citlivostí," vydala stanice omluvné prohlášení.

Pravdou zůstává, že v průběhu týdne, zakončeného Velkou národní, zemřelo na liverpoolském závodišti od roku 2000 již třiatřicet koní (loni zahynuli čtyři koně).

Témata: BBC, Liverpool

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!