Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Pocta tragicky zesnulé legendě MotoGP. Haydenovo číslo bylo navždy vyřazeno

Sport

  15:51
Austin - V mistrovství světa silničních motocyklů se už nebude používat číslo 69, s kterým jezdil tragicky zesnulý šampion Nicky Hayden. Během Velké ceny Ameriky v Austinu vedení seriálu MotoGP uctilo památku "Kentucky Kida" slavnostním vyřazením jeho čísla.

Nicky Hayden. foto: ČTK/AP

Hayden jezdil s číslem 69 celou svou kariéru. V MotoGP v letech 2003-2016 vyhrál tři Velké ceny a připsal si 28 umístění na stupních vítězů. Mistrovský titul získal v roce 2006, když porazil o pět bodů italskou hvězdu Valentina Rossiho a překazil mu útok na šesté prvenství za sebou.

Hayden zemřel v květnu roku 2017 po nehodě na kole v Itálii, kdy závodil druhou sezonu v mistrovství světa superbiků. Pětatřicetiletý Američan se srazil s automobilem a utrpěl zranění hlavy, hrudníku a pánve, kterým pět dnů po havárii podlehl.

Nicky Hayden.

Pátečního ceremoniálu se na závodním okruhu v texaském Austinu zúčastnila i Haydenova rodina. Otec zesnulého jezdce Earl dostal plaketu s číslem 69 vyvedeným v amerických barvách s hvězdami a pruhy.

„Devětašedesátka je pro naši rodinu mimořádné číslo. To, že ji vyřadí MotoGP, elita našeho sportu, pro nás hodně znamená,“ uvedl Nickyho bratr Tommy. Dodal, že číslo 69 nosili při závodech všichni členové rodiny, jež má dlouhou motocyklovou historii.

„Jsou jezdci, kteří jsou bez ohledu na počet titulů a vítězství mimořádní. Někteří zůstanou v našich srdcích navždy. Nicky je jedním z nich,“ řekl Jorge Viegas, šéf Mezinárodní motocyklové federace (FIM).

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...