Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Pod vozem formule 1 explodoval kanál. Pořadatelé nyní musí kontrolovat všechny na trati

Sport

  13:05
Baku - Kvůli uvolněnému krytu od kanálu byl zrušen páteční první trénink na Velkou cenu Ázerbájdžánu formule 1. Další komplikace pořadatelům navíc způsobil odtahovací vůz, který odvážel kanálem poškozený monopost nováčka George Russella z Williamsu a narazil hydraulickým ramenem do mostu.

Odtahová služba odváží vůz George Russella. foto: Reuters

Poklop vypadal, že byl uvolněn před Russellem jedoucím Charlesem LeClercem z Ferrari. „Jak se jim mohlo stát, že nezabezpečili a nezapečetili kanalizaci? Ale nevadí, aspoň mi dali čas navíc, abych mohl sledovat Hru o trůny,“ smál se na sociálních sítích Lewis Hamilton. Trénink byl ihned ukončen, takže volného času mají jezdci opravdu hodně.

Na trati po kolizi zůstalo velké množství úlomků a pro Williams může jít o vážné problémy, protože stáj se kvůli omezenému rozpočtu potýká s nedostatkem náhradních dílů. „V naší situaci nám to rozhodně nepomohlo. Už v televizi bylo jasné, že poškození bude obrovské, a nejspíš nás to vyřadí z odpolední části,“ uvedla šéfka stáje Claire Williamsová.

Ředitel závodu Michael Masi bude nyní muset dohlédnout na to, aby pracovníci kryt opravili, ale také, aby byly zkontrolovány všechny kryty na celé trati (je jich přes 300), a navíc aby statici zjistili, zda je jeden z mostů nad dráhou v pořádku.

To byla totiž další obrovská chyba ázerbajdžánských traťových komisařů. Když odtahový vůz odvážel Russellovo auto, rameno jeřábu, usazené na korbě, se střetlo s malým mostem, který vede nad dráhou. Ten se poškodil, a je velkou otázkou, jak na tom bude po stránce stability.

Ke všemu neštěstí ještě z ramene jeřábu začal téct olej, který zaléval odvážené auto stáje Williams…

Russell k celé věci poznamenal: „Byl tam kryt od kanálu, a náhle jsem dostal obrovskou ránu. Potom se mi vypnul motor,“ řekl.

Pro Baku ani pro Williams nejde o první incident s kanálem. Před třemi lety v Ázerbájdžánu o kanál poškodil v boxech svůj vůz tehdejší jezdec Williamsu Valtteri Bottas. V Monaku v roce 2010 zase uvolněný kryt zavinil nehodu jiného pilota Williamsu Rubense Barrichella.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!