Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Podle vědců mohl Contador maskovat doping krevní transfúzí

Tour de France

  9:16
PAŘÍŽ - Podle německých vědců mohla nízkou hladinu zakázané látky u trojnásobného vítěze Tour de France Alberta Contadora zavinit krevní transfúze. Podle francouzského deníku L'Equipe odborníci z Kolína nad Rýnem našli ve vzorku španělského cyklisty stopy změkčovadel používaných při výrobě plastikových sáčků na uchovávání krve.

Tour de France: Alberto Contador (uprostřed), Alexandre Vinokourov (vlevo) a Jesus Hernandez Blazquez foto: Reuters

To by mohlo nabídnout vysvětlení, proč měl Contador v pozitivním testu jen mizivé množství zakázaného clenbuterolu. Podle vědců je totiž možné, že těsně před testem podstoupil transfúzi krve, takže hladina preparátu výrazně klesla.

Contador, který měl pozitivní test při volném dnu na Tour 21. července, tvrdí, že se clenbuterol dostal do jeho těla z jídla. Prý snědl kontaminované maso, které mu přivezli přátelé ze Španělska.

Cyklistův mluvčí označil spekulace o transfúzi za "sci-fi" a odmítl je i sám Contador. "Pokud chtějí otestovat každý vzorek, který jsem odevzdal na Tour, tolika laboratořemi, kolika jen budou chtít, nebo ho nechat zmrazit na tři nebo pět let, než budou nové testy vědecky ověřeny, a pak je znovu zkontrolovat, tak to klidně můžou udělat. Nemám co skrývat," řekl agentuře Reuters Contador, podle nějž by se měla změnit antidopingová pravidla.

"Měl by být limit pro látky, jako je clenbuterol, aby tak malé množství, jaké našli mně kvůli kontaminovanému jídlu, nebylo považováno za pozitivní test," řekl sedmadvacetiletý Španěl.

V rodné zemi má Contador navzdory pozitivnímu testu stále podporu cyklistických fanoušků. V internetovém průzkumu provedeném sportovním deníkem Marca ho 78,5 procenta ze zhruba 30.000 oslovených obyvatel Madridu považuje za nevinného.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!