Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Podruhé v kariéře. Rosberg ovládl kvalifikaci v Bahrajnu

Sport

  14:08aktualizováno  15:11
Kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu formule 1 vyhrál německý pilot Nico Rosberg na mercedesu a získal druhou pole position v kariéře. V první řadě ho doplní krajan Sebastian Vettel z Red Bullu, jenž bude obhajovat loňské vítězství.

Nico Rosberg. foto: Reuters

Rosberg zajel na 5,4 km dlouhém okruhu na poušti čas 1:32,330 a navázal na týden staré kvalifikační vítězství týmového kolegy Lewise Hamiltona v Číně.

Druhý Vettel, úřadující mistr světa a lídr seriálu, ztratil 254 tisícin sekundy.

"Musím přiznat, že jsem trochu překvapený. Nebylo moc jasné, kdo má nejrychlejší auto," uvedl Rosberg, jemuž se v dosavadním průběhu mistrovství světa příliš nedařilo. "Rád bych tím nastartoval svou sezonu. Zatím to nebyla žádná sláva a tohle byla má první opravdová kvalifikace," řekl německý pilot, který dva ze tří dosavadních závodů nedokončil.

Syn mistra světa z roku 1982 Kekeho Rosberga bude mít v neděli šanci dosáhnout na druhé vítězství v kariéře, varoval však před opotřebováváním pneumatik. "Je těžké říct, zda budeme zítra na výhru mít, ale rozhodně se o ni pokusíme," řekl.

Vettel, jenž obsadil před týdnem v Číně v kvalifikaci až deváté místo, druhou pozici bral. "Gratuluju Nikovi, tohle byl jeho den. Bylo jasné, že i kdybych zajel naprosto dokonalé kolo, tak bych ho dnes neporazil," řekl trojnásobný mistr světa.

Do druhé řady se postaví vozy Ferrari. Třetí čas zajel Španěl Fernando Alonso, jeho kolega Felipe Massa z Brazílie sice až šestý, díky penalizacím čtvrtého Brita Hamiltona a pátého Australana Marka Webbera se však posunul na čtvrtou pozici.

Hamilton byl kvůli neplánované výměně převodovky po nehodě v dnešním tréninku přeřazen o pět míst dozadu na devátou pozici. Vettelův týmový kolega Webber byl potrestán ztrátou tří míst za kolizi se soupeřem v Číně.

VC Bahrajnu, závod MS vozů formule 1 - kvalifikace:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:32,330, 2. Vettel (Něm./Red Bull) 1:32,584, 3. Alonso (Šp./Ferrari) 1:32,667, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:33,207, 5. Di Resta (Brit./Force India) 1:33,235, 6. Sutil (Něm./Force India) 1:33,246, 7. Webber (Austr./Red Bull) 1:33,078, 8. Räikkönen (Fin./Lotus) 1:33,327, 9. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:32,762, 10. Button (Brit./McLaren) bez času.

Poznámka: Webber byl z disciplinárních důvodů přeřazen o tři místa dozadu, Hamilton o pět.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!