Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pohádka se smutným koncem, v dramatické finálové bitvě prohrála Kvitová ve třech setech

Sport

  9:15aktualizováno  12:15
Melbourne / Praha - Tenistka Petra Kvitová prohrála v Melbourne boj o titul na Australian Open i o světovou jedničku. Dvojnásobná vítězka Wimbledonu ve finále úvodního grandslamu sezony podlehla 6:7, 7:5 a 4:6 jednadvacetileté Japonce Naomi Ósakaové, které se poprvé stane nejlepší hráčkou žebříčku WTA.

Petra Kvitová v semifinále zvítězila. A co ve finále? foto: ČTK

Kvitová hrála o grandslamový vavřín potřetí a poprvé na Australian Open. Na triumfy z londýnské trávy z let 2011 a 2014 ale nenavázala. V žebříčku se posune na druhé místo a vyrovná své maximum z přelomu let 2011 a 2012. Za finále vydělala 2,05 australských dolarů (přes 33 milionů korun), vítězka brala dvojnásobek.

Osmadvacetiletá Kvitová nevyužila v prvním setu ani jeden z pěti brejkbolů. V sedmé hře dokonce při podání Ósakaové vedla 40:0, ale dvakrát poslala return druhého servisu do autu a Japonka postupně získala převahu. První dva setboly za stavu 5:6 ještě česká levačka ustála, ale v tie-breaku získala jen dva body.

Před druhým setem sundala Kvitová čelenku, zapnula soustředění naplno a využila sedmý brejkbol v utkání drtivým forhendem. Vedla 2:0, ale Japonka přeřadila na vyšší obrátky, Kvitová začala víc chybovat a ztratila čtyři hry v řadě.

26. LEDNA: KVITOVÁ VE TŘETÍM GRANDSLAMOVÉM FINÁLE KARIÉRY. Odvrátila tři...
Naomi Ósakaová se raduje z vítězství v Australian Open

Za stavu 3:5 se zdála Kvitová pokořena. Prohrávala při svém podání 0:40, ale všechny tři mečboly odvrátila a vzápětí srovnala brejkem na 5:5. Ósakaová se vztekala, bouchala se raketou do boty a zlostně odpálila míček. Bojující Kvitová zůstala trpělivá a profitovala z chyb neklidné soupeřky, která udělala při setbolu dvojchybu.

Ostré výměny pokračovaly i ve třetí sadě. Ósakaová se uklidnila a znovu dělala Kvitové problémy výborným returnem. Proto Češka přišla o podání na 1:2 a soupeřka čím dál víc úspěšně útočila z forhendu. Kvitová v razanci nezaostávala a v šesté hře měla šanci srovnat, o brejkbol ji ale připravil výborný servis Ósakaové.

Při skóre 2:4 se Kvitová dostala při svém servisu ze stavu 0:40 a držela naději, ale při podání Ósakaové už neměla šanci. Odvrátila ještě čtvrtý mečbol, ale při pátém poslala return do autu a finálový zápas po dvou hodinách a 27 minutách skončil. Na lavičce před slavnostním vyhlášením si svěřenkyně Jiřího Vaňka utírala z tváří slzy.

Kvitová v Austrálii podruhé v kariéře neuspěla s útokem na post světové jedničky. V roce 2012 prohrála v semifinále s Ruskou Marií Šarapovovou.

Australian Open z českých rodaček dvakrát ovládla Hana Mandlíková. Martina Navrátilová uspěla dokonce třikrát, ale už jako Američanka.

Jednadvacetiletá Ósakaová vyhrála druhý grandslam za sebou. Loni v září slavila premiérový titul z turnajů velké čtyřky v New Yorku na US Open.

Autoři: ,