Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Váňovi přestalo bít srdce. Dát na doktory, nic by prý nevyhrál

Josef Váňa ve své stáji. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Seriál
Dost možná, že by se nejslavnější český žokej Josef Váňa docela dobře uživil i jako figurant při lékařských sympoziích. Jako názorný příklad, co všechno dokáže neskutečná vůle po úspěchu, ale především po životě. Osminásobný vítěz Velké pardubické by totiž na svém těle jen obtížně hledal kost, kterou neměl zlomenou.
  7:00

Ze všech zdravotních patálií se ale vždy dokázal vyhrabat; i z té nejhorší před 20 lety. Poté, co na něj při dostihu v Německu spadl kůň, se mu na čas dokonce zastavilo srdce.

Josef Váňa.
Josef Váňa míří do cíle. Po svých
Žokej Josef Váňa s Tiumenem překonávají Taxisův příkop.
Josef Váňa, živá kronika Velké, spadl z Tiumena na poslední překážce svého...

Výčtu jeho zranění se pomalu ani nechce věřit. Připomeňme si alespoň ta nejzákladnější: zlomenina pánve, zlomená všechna žebra, zlomenina dvou obratlů, pět fraktur levé a tři fraktury pravé klíční kosti, roztříštěné pravé rameno, fraktury zápěstí na obou rukách, zlomenina levé nohy nad kotníkem, roztříštěná patní kost, zlomená čelist a pět otřesů mozku.

Jeho tělo je však schopné nezvykle rychle regenerovat. Možná i trochu proto, že si ordinuje i velmi neortodoxní léčebné postupy, i uznávaným lékařským kapacitám naslouchá maximálně jedním uchem a hodně sází na alternativní medicínu.

Jednou ale už svůj osud ve svých rukách nemohl držet, protože ležel v hlubokém bezvědomí.

GRAFIKA: Josef Váňa - zranění.

Psal se 5. červen roku 1994 a při dostihu v německém Baden-Badenu Váňa spadl se svým Veronem hned na první překážce. „Kůň, který šel přede mnou, zakryl Veronovi výhled, takže se neodrazil a my jsme spadli. Jenže kůň za námi se dostal do stejných problémů a po saltu mě přimáčkl k zemi,“ vybavuje si Váňa i po dvaceti letech tenhle okamžik naprosto přesně. Půltunový kolos mu zalehl hlavu i hrudník a Váňa se ocitl v mohutném lisu.

Cestou do nemocnice mu pak lékaři několikrát nahazovali pomocí elektrošoků srdce, které vypovídalo službu. Diagnóza zněla děsivě: otřes mozku, zlomená pánev, pohmožděný hrudník, téměř všechna žebra zlomená, utržená polovina levé plíce. Tenhle rodák ze Slopné zůstával několik dní v kómatu a lékaři mu velké šance na přežití nedávali.

Za jak dlouho se Josef Váňa dostal z nemocnice a jak dopadla jeho léčba? Nejen to si dočtěte v dalším díle seriálu Pohnuté osudy v úterním vydání Lidových novin nebo přímo zde v jeho digitální podobě.

SPECIÁL LN POHNUTÉ OSUDY KUPUJTE ZDE

Už počtvrté se k vám dostává speciální magazín z edice 101 - POHNUTÉ OSUDY. Co konkrétně pro vás v tomto magazínu autoři a spolupracovníci Lidových novin na 116 stranách připravili? Podívejte se.

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.
Autor: