Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

POHNUTÉ OSUDY: Z trojice atletů přežil těžkou nehodu jediný

Sport

  20:59
PRAHA - Na balvanu, který trůní v třímetrové prohlubni u silnice ze Štrbského Plesa směrem pod Slavkovský štít, byla ještě v roce 2002 umístěná espézetka. O pět let dříve se právě o tenhle balvan zastavil let Seatu Ibiza, který těsně předtím opustil silnici. Seděli v něm tři čeští atleti, kteří si chtěli zpestřit soustředění výstupem. Přežil jediný. Teď se stará o rodinu. Desetiletá Eliška a osmiletý Ondra mu pomáhají, aby se zbavil stínu, který se už čtrnáctým rokem rozprostírá na jeho duši.

Kamil Damašek foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Každodenně vyrážejí na silnice tisíce automobilistů s vědomím, co všechno se jim může přihodit. Většina si však možné důsledky nepřipouští. Ani nemůže, jinak by vůbec nemohli usednout za volant. Podobný klid mohli prožívat čtvrtkař a překážkář David Nikodým, sprinter Martin Šimůnek a vícebojař Kamil Damašek, když odjížděli z hotelu FIS.

Tragickou chvilku ze čtvrtka 23. října roku 1997, která pro první dva znamenala cílovou šachovnici, však už nikdo vrátit nedokáže. Prvním z atletů, kdo se to dopoledne o neštěstí dozvěděl, byl desetibojař Tomáš Dvořák, jehož premiérový titul mistra světa z Atén se ještě leskl novotou.

Pohnute osudy.

"Zavolala mi na pokoj recepční, že se stala bouračka a že tam máme jet. Půjčil jsem si auto od trenéra Michala Pogányho a jeli jsme s výškařem a čtvrtkařem Pepou Rousem. Proti nám jeli hasiči, slyšeli jsme helikoptéru, tak si říkám – něco se muselo stát v té blbé zatáčce. Pak jsme viděli Kamilovo auto, rozbité o obrovský balvan. Zle pochroumaného Kamila už odvezl vrtulník, kluci leželi za svodidly pod dekami. Identifikoval jsem je, bylo to přesmutné," vybavuje si Dvořák, nyní šéftrenér české atletiky.