130 let
Žokej Zdeněk Kaláb

Žokej Zdeněk Kaláb | foto: Archiv Kristýny Kalábové a Josefa Vymazala

Seriál

Žokeje kliďase Kalába, jenž by se rozdal, zalehl bělouš

Sport
  •   8:00
PRAHA - Miloval rodinu a své tři dcery, jezdil do Brna do práce, staral se o dům i o pole. Ale jeho další velkou láskou byli koně. Dokonce si splnil sen a pečoval o ně doma. Žel, právě koně se stali jeho osudem. V neděli 2. května 2010 jej na dostihovém závodišti Dvorska na jihu Brna při výběhu ze zatáčky do cílové roviny zalehl jeho kůň Richie.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Amatérský rovinový jezdec Zdeněk Kaláb, který pár dní předtím oslavil 46. narozeniny, po převozu do brněnské nemocnice svým zraněním podlehl. Nebe se otevřelo a všechny přítomné začal skrápět déšť. Nebo spíše slejvák. Těch přítomných nebylo málo – u kostela v Blažovicích na Brněnsku se tlačilo na čtyři stovky lidí, mezi nimi množství těch od koní, z nichž mnozí nesli věnce ve tvaru podkovy. Všichni se přišli rozloučit se Zdeňkem Kalábem.

A právě po začátku smutečního obřadu se spustil liják. „Dostal jsem povolení odejít... Zde vracím klíče od dveří svých. Byli jsme dlouho sousedy, nyní nadešel můj den a lampa, která osvětlovala můj kout, dohořela. A jestli jsem někomu ublížil, prosím, odpusťte, protože není na světě člověka, který by se nedopustil chyby. Tak rád jsem byl mezi vámi...“

Celý článek si dočtěte v sobotním vydání Lidových novin.

Autor: Jiří Jakoubek