Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Pohřební služba i nevěstinec. Sport zachraňují netradiční sponzoři

Sport

  14:50
PRAHA - Když je ekonomická krize, sport je vděčný za každou pomoc. Hráči jsou nadšení, že mají alespoň nějaké dresy. A vůbec jim nevadí, že jsou růžové. Barvu totiž vybrala jejich nová sponzorka - majitelka nočních klubů Soula Alevridouová, v Larisee známá také jako Madam Soula. Řekům se ale vůbec nelíbí, že krachující amatérský fotbalový klub Voukefalas financuje bývalá prostitutka.

Hráči amatérského fotbalového klubu Voukefalas v Řecku foto: Reuters

Pochází z chudé rodiny, ale teď nosí drahé obleky střižené pro muže, neustále kouří dlouhé i tenké cigarety, vlastní dva luxusní nevěstince a několik dalších nemovitostí. Sedmašedesátiletá Madam Soula však neváhala týmu nakoupit vybavení a tréninkové doplňky za více než tisíc dolarů, když se nikdo jiný neozýval. A tím její podpora zdaleka nekončí. "Požádal mě o to kamarád a já mu řekla, že se může spolehnout," vypráví Alevridouová v rozhovoru pro New York Times.

Zatímco hráči se díky ní radují, od veřejnosti se vděčných reakcí nedočkala. Starosta Larissy Konstantinos Tzanakoulis se nechal slyšet, že sponzorské dary nesoucí nápisy Villa Erotica a House of the Era jsou nepřístojné, i když jsou veřejné domy v Řecku legální. Vedení fotbalu v zemi zase pohrozilo disciplinárními tresty, protože jde prý o "hanobení dobrého jména sportu". 

Hazard je v pořádku, placený sex ne

Prezident a zároveň brankář týmu Ioannis Batziolas to označil za pokrytectví. Vždyť řecké profesionální soutěže zastřešuje sázková a loterijní společnost. "Takže hazard je v pořádku, ale sex ne?" diví se. Přitom klub by bez pomoci Alevridouové zřejmě zaniknul. Někdejší bohaté zemědělské město doplácí na finanční krizi méně než jiné regiony. I tak se tam ale nezaměstnanost vyšplhala přes hranici 20 procent. Batziolas tým dlouho sponzoroval z výdělků své cestovní kanceláře, stát mu totiž už několik let dluží příspěvky na chod klubu.

"Proto jsme vděčí paní Alevridouové, jejíž srdce je na správném místě, i když dělá nezvyklou práci," tvrdí Batziolas. Klub pojmenovaný po koni Alexandra Velikého není jediný, který má kontroverzního sponzora a vznikají mu tím problémy. Nevěstinec pomáhá také bavorskému hokejovému klubu Landshut Cannibals a hráči rovněž od té doby nosí růžové dresy s logem veřejného domu Lustra. Rázem však přišli o příspěvky od módního řetězce Wöhrl, jenž se s tím nehodlal smířit. 

"Nevidím v tom nic zlého. Prostituce je legální a říká se, že je nejstarší profesí na světě," brání rozhodnutí tiskový mluvčí Kanibalů Jürgen Eichbauer. V Řecku existuje například i tým Paliopyrgos, jehož partnerem je pohřební ústav a má černé dresy s bílými kříži na hrudi. "Ale nikdo jiný jim nepomůže, tak co je na tom špatného?" diví se Madam Soula. S odmítavým přístupem se však nepotkala poprvé, její štědrost například odmítla i základní škola v přístavním městě Patras.