Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Policie zatkla další protibetské demonstranty

Sport

  11:37
PEKING - Pět cizinců zatkla pekingská policie poté, co na budovu čínské státní televize, vedle billboardu propagující olympiádu, vyvěsili transparent Svobodný Tibet.

Pět cizinců vyvěsilo plakát na budovu čínské státní televize. foto: ČTK

Podle Kate Woznowové z organizace Studenti za svobodný Tibet vyšplhali dva aktivisté na budovu, která je v rekonstrukci, a v sousedství billboardu propagujícího právě probíhající olympijské hry rozvinuli plakát s nápisem "Svobodný Tibet". Zbývající tři zadržení jejich počínání sledovali.

Mezi zatčenými jsou podle skupiny tři Američané, Brit a Kanaďan. Pekingský úřad veřejné bezpečnosti však uvedl, že nemá o podobném incidentu žádné informace.

Dva členové Studentů za svobodný Tibet stejný nápis vyvěsili již ve čtvrtek v parku Čínské etnické kultury v blízkosti Národního stadionu a dalších pět až šest členů se k sobě vzájemně připoutalo u hlavní brány parku. Čínská policie celou skupinu zadržela i s britským novinářem Johnem Rayem ze zpravodajské stanice ITV News, který chtěl jejich protest zdokumentovat. Raye později úřady propustily.

Dnešní akce je zatím poslední ze série protestů, jimiž se převážně cizinci snaží využít olympiády, aby upozornili na čínskou politiku v Tibetu a na údajné porušování lidských práv v Číně. Všichni zahraniční aktivisté, kteří se jich účastnili, byli ze země pokaždé vyhoštěni.

Autoři: ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...