Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Polilo Rio českou tenisovou lvici živou vodou? Kvitová září jako už dlouho ne

Sport

  21:00
PRAHA - Hluboká krize. Tak se dala nazvat první polovina roku ze strany dlouholeté české tenisové královny Petry Kvitové. Žádné velké úspěchy, spíše paběrkování, konec spolupráce s koučem Davidem Kotyzou i vztahu s hokejistou Radkem Meidlem. Jenže „sim sala bim“, z Ria přivezla Kvitová bronz z dvouhry a na oblíbeném turnaji v New Havenu už je v semifinále. Co ta změna?

Petra Kvitová. foto: Reuters

Kdo jsi a co jsi udělala s „naší Petrou“? Zhruba takto se mohou ptát fanoušci dvojnásobné wimbledonské vítězky, která najednou hraje opět jako v dobách své největší slávy.

Příchod formy v pravou chvíli

Zlom? Olympijské Rio! Do něj působila Češka nešťastně, na kurtu se trápila a pomalu se začalo mluvit o konci hvězdné kariéry další české lvice. Jenže v Brazílii se objevila úplně nová hráčka. Stará, dobrá „řeznice z Fulneku“.

Rychlé výhry, kterými vyprovázela soupeřky v úvodních kolech, překvapovaly. A všichni doufali, že se Kvitová tentokrát nezasekne a přiveze medaili. Tu nakonec vybojovala, byť už ji mnozí viděli coby vítězku. I bronz ale lze brát v jejím případě s ohledem na předchozí trápení jako mimořádný úspěch.

České tenistce v Riu vyhovovala atmosféra a týmovost. Tedy faktory, které miluje ve Fed Cupu, ale postrádá na grandslamecg nebo jiných turnajů postrádá. Z Ria odjížděla plná nové energie a po návratu do Česka zamířila opět za oceán, tentokrát na svůj oblíbený turnaj.

New Heaven, generálku před US Open.

Z toho zatím vyprovodila Bouchardovou i Makarovovou po dvou setech. Zejména s druhou jmenovanou letos neměla dobrou bilanci, ruská tenistka ji vyřadila z turnaje v Miami a z Wimbledonu. Výsledek ze čtvrtečního čtvrtfinále? 6:3 a 6:1, na kurtu se obě dámy zdržely přesně hodinu!

Nyní bronzovou medailistku z Her čeká semifinále s Polkou Agniezskou Radwaňskou (v noci na sobotu od 1:00 hodin). S tou má sice aktivní bilanci 6:4, ovšem poslední dva vzájemné duely prohrála. Stejně jako s Makarovovou. Bude se opět historie opakovat?

Sama Kvitová přitom přiznává, že má v současnosti vlastně jedinou myšlenku. A to na konec roku. „Prostě to není snová sezóna. Já si hlavně přeju, aby už skončila. Je vážně turbulentní,“ přiznala při zmíněném chvilkovém návratu z Ria do vlasti.

Blýská se na lepší časy?

Má pravdu? Ano, loni i letos odehrála od ledna do konce července stejně zápasů – 34. Jenže zatímco loni vyhrála turnaje v Sydney a Madridu, letos bylo jejím maximem semifinále ve Stuttgartu.

Množily se proto spekulace, zda Kvitová neskončí s tenisem. „Ne, končit nechci. Tenis mám ráda, je to můj život a myslím si, že ještě nejsem tak stará. Chci zjistit, jestli na to ještě mám,“ uťala veškeré podobné spekulace šestadvacetiletá hráčka, které se v Riu dařilo i bez přítomnosti osobního trenéra Františka Čermáka.

A přestože se Češce v New Havenu nebývale daří, když zde třikrát slavila triumf, čtyřikrát v řadě pak hrála finále, poslední výkony na americké i brazilské půdě dávají českým tenisovým fanouškům novou víru.

Víru v její definitivní obrození. V to, že je „jejich Petra“ opět zpět!

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!