Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Pomůže Simpsonovi z vězení jeho oběť? Slavný fotbalista a herec je blízko svobodě

Sport

  9:29
PRAHA - Bývalá hvězda amerického fotbalu i filmového plátna O. J. Simpson se může po devíti letech opět podívat na svobodu. Do konce července má být jasno, zda mu bude prominut zbytek třiatřicetiletého trestu za loupež a únos.

O.J. Simpson foto: Reuters

Opět zaplnil přední stránky amerických deníků. Opět byl středem zájmu. Ne tak jako před více než dvaceti lety, přesto osoba O. J. Simpsona stále budí v zámoří velkou pozornost.

Soudní proces se členem Síně slávy NFL (liga amerického fotbalu) a hvězdou filmové série Bláznivá střela z roku 1995 za dvojnásobnou vraždu bývalé manželky a jejího partnera byl nejsledovanějším v historii americké justice.

Simpson jej nakonec vyhrál. Také díky mnohým pochybením policie. U civilního soudu s rodinami zabité milenecké dvojice už se mu vedlo hůře. Dva zmařené lidské životy byly vyčísleny na 33,5 milionu dolarů.

A bývalá velká hvězda se pomalu dostávala na dno. Následovaly nové a nové potíže se zákonem, aby jej karma definitivně dohnala v roce 2007.

S dalšími čtyřmi lidmi přišel do hotelového pokoje v Las Vegas na domluvenou schůzku s Brucem Fromongem a Alfredem Beardsleym, obchodníky se sportovními pamětihodnostmi.

Jenže na smlouvání nedošlo, Simpson si chtěl odnést předměty, jež mu podle něj patřily. A zbylí muži mu k tomu dopomohli násilím a zbraněmi, které na oba obchodníky vytáhli. „Nechtěl jsem nikoho zranit a nikomu nic krást. Byl jsem hloupý, je mi to líto,“ řekl u soudu Simpson se slzami v očích při své závěrečné řeči.

Porotu neobměkčil. Byť se nikomu nic nestalo, nepadl jediný výstřel, dostal „šéf gangu“ za loupežné přepadení, únos a další zločiny 33 let v nevadské věznici. Poprvé mohl zažádat o prominutí trestu letos. A minulý týden čerstvý sedmdesátník Simpson této možnosti využil.

Znovu se mu dostává velké mediální pozornosti. Americká CNN mu věnovala obří a podrobnou analýzu. Co z ní vyplývá?

Že má velké šance na to, aby bylo jeho žádosti vyhověno. V jeho prospěch mluví věk, vzorné chování ve věznici. Před třemi lety obletěla svět informace, že tam navázal intimní vztah s transsexuálním spoluvězněm, který je nakažený virem HIV.

To ale není trestné, přitížit při jednání by mu tento vztah neměl. Naopak pomoct mu může fakt, že se zapojil do sociálních vězeňských projektů. Dohlíží v místní tělocvičně, dezinfikuje vybavení, uklízí, pomáhá při různých hrách jako trenér a rozhodčí.

„Myslím, že už mám věk na to, aby za mnou ostatní přišli pro rady a pomoc. A já se tomu nebráním. Je dobrý pocit pomáhat jiným, zažehnávat konflikty,“ řekl Simpson na videu z roku 2013.

„Mým zločinem bylo to, že jsem se chtěl získat pro svoji rodinu zpět věci, které jí patřily. Kdybych mohl vrátit čas, nikdy bych do té místnosti nevkročil,“ dodal před čtyřmi lety při kontrolním slyšení s propouštěcími komisaři.

Je otázkou, zda tehdy a také letos jeho slovům a hlavně činům uvěří. Pomocnou ruku mu ale každopádně podal i jeden z přepadených mužů – Fromong (Beardsley zemřel předloni).

„Budu svědčit v jeho prospěch. Osobně jsem myslel, že dostane rok či tři ve státní věznici,“ pronesl Fromong, který se před přepadením se Simpsonem přátelil. „Svůj trest si už dávno odseděl,“ dodal.

Podobně mluvil také Tom Riccio, který schůzku tehdy zprostředkoval: „Chtěl zpět jen svoje věci. Nemyslím si, že normální člověk by dostal takový trest.“

Pokud bude mít stejný názor i propouštěcí komise, Simpson se podívá na svobodu po 1. říjnu. V opačném případě bude moct o další slyšení požádat opět až v roce 2020.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...