Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Popelák v NBA? Lin prožívá pohádku

Sport

  8:00
NEW YORK/PRAHA - Ještě před několika týdny to jméno znala jen hrstka lidí. Teď Jeremyho Lina skloňují ve všech pádech fanoušci NBA v celé Americe. Příběh basketbalisty, jehož rodiče v 70. letech emigrovali z Tchaj-wanu do USA, totiž připomíná pohádku o Popelce.

New York Knicks (Lin) foto: Reuters

"To, co prožívám, je zázrak. Nikdo, včetně mě, nemohl čekat to, co se stalo," citovala Lina agentura Reuters poté, co v úterý v Torontu zařídil New York Knicks opět další výhru.

Když tenhle nyní třiadvacetiletý mladík vyrůstal v Kalifornii, táhlo ho to místo na pláže na basketbalová hřiště. "Tuhle hru jsem začal milovat už jako malý kluk," líčil. V roce 2006 začal studovat, když si ho předtím nevybraly univerzity s prestižním sportovním programem, ale až "druholigový" Harvard. A i když se mu tam dařilo, v roce 2010 po něm na draftu nesáhl žádný tým NBA.

Sedm zápasů, sedm výher

Přesto s ním klub Golden State Warriors podepsal smlouvu, ale do základu se neprosadil. Dvanáctého prosince 2011 si ho vzali na zkoušku Houston Rockets, o dvanáct dní později se ale rozehrávačových služeb zřekli. Od 27. prosince patří New York Knicks. Měl pro ně být jakýmsi mužem do počtu, náhradníkem náhradníků. "Lidé mě viděli jako 12.-15. hráče mužstva," přiznal Lin. Knicks ho ocenili jen negarantovaným nejnižším platem.

Nejlepší výkon Lina - 38 bodů proti slavným LA Lakers

Jenže sezona se pro klub z Manhattanu nerozjela příliš dobře. Z 23 zápasů si Knicks připsali jen osm výher a byli mimo postupové příčky pro play off. A mělo být ještě hůř. Začátkem února se zranila jejich největší hvězda Carmelo Anthony a ze sestavy vypadl i druhý nejlepší střelec týmu Amar’e Stoudemire kvůli tragické smrti staršího bratra při autonehodě.

Lin tou dobou přespával v bytě svého bratra na pohovce, protože vlastní bydlení neměl. Knicks mu 4. února dali poprvé šanci nastoupit v základní sestavě. Od té doby naskočil k sedmi duelům a ještě nepoznal porážku.

V úvodních šesti utkáních nastřílel více než dvacet bodů, což se v historii nepovedlo ještě žádnému nováčkovi, který nastoupil v základu.

Fanoušci, novináři i odborníci jen užasle sledovali, jak při svém čtvrtém zápase v základu 38 body zařídil vítězství nad LA Lakers. Tou dobou už vládlo LINsanity, tedy něco jako šíLINství.

INFOGRAFIKA:

Grafika: Lin.

Jeho dresy se staly nejprodávanějším sportovním zbožím v USA, jeho výkony se probírají v barech i na internetu. Vítězné sérii, v angličtině win streak, se nyní přezdívá lin streak, ze slova incredible (neuvěřitelný) se stalo lincredible a příběh o Popelce (Cinderella story) je Linderella story.

"Věci okolo mě se teď rychle mění. Všichni chtějí mluvit se mnou a mojí rodinou. My jsme přitom skromní lidé a máme rádi svůj klid. Takže je to pro nás občas těžké," povzdechl si po přívalu slávy.

Jenže sám nic nedělá pro to, aby se na něj zapomnělo. V úterním duelu s Torontem zaznamenal 27 bodů a pomohl k výhře 90:87. Knicks dlouho prohrávali, ale v závěru se rozjeli a vítězství v poslední sekundě zajistil trojkou právě Lin. "Za ten hod děkuji Bohu a Ježíši Kristu. Děkuji také trenérovi a spoluhráčům, že mi v závěru věřili. V koncovce mám rád balon ve svých rukou," říkal hluboce věřící Lin.

K sedmé výhře v řadě, ve čtvrtek proti Sacramentu, přispěl 10 body a 13 asistencemi.

Jeho úspěch se už začíná projevovat i na jeho hodnotě pro trh, jméno Lin láká. "Všechno pracuje pro něj. Je to Tiger Woods před skandálem," ocenil ho dokonce marketingový odborník Ronn Torossian.