Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Poprvé v kariéře. Vettel vyhrál Velkou cenu Kanady a zvýšil vedení

Sport

  21:47
MONTREAL - Němec Sebastian Vettel z týmu Red Bull vyhrál poprvé v kariéře Velkou cenu Kanady vozů formule 1 a zvýšil své vedení v průběžném pořadí mistrovství světa. Druhý byl Španěl Fernando Alonso z Ferrari a dostal se na druhé místo hodnocení seriálu, třetí projel cílem Brit Lewis Hamilton z Mercedesu.

Sebastian Vettel foto: Reuters

Trojnásobný mistr světa Vettel vybojoval třetí vítězství v sezoně a první výhru v Kanadě také pro svou stáj Red Bull. Vyhrát mohl v Montrealu už v roce 2011, ale tehdy v posledním kole chyboval a nechal se předjet. Nyní má po 29. triumfu kariéry na kontě 132 bodů, Alonso na něj ztrácí už 36 bodů.

"Konečně jsme to tady dokázali. Už jsme tu absolvovali dobré závody, ale nikdy to ještě nedopadlo s vítězstvím. Až teď. Měl jsem skvěle připravené auto, tým odvedl vynikající práci," pochvaloval si Vettel při vyhlášení vítězů.

Vítěz kvalifikace Vettel nedal nikomu šanci už od startu. Druhou pozici hravě udržel Hamilton, zato překvapení kvalifikace, třiadvacetiletý finský nováček Valtteri Bottas z týmu Williams, úvod závodu nezvládl a okamžitě se propadl o dvě místa. Před něj se dostali Nico Rosberg z Mercedesu a Mark Webber ze týmu Red Bull.

Poklidný průběh závodu narušila Vettelova chybička v desátém kole, když dostal mírný smyk a lehce lízl pravou stranou svého auta zeď, ale k jeho štěstí nedošlo k žádnému poškození vozu a německý pilot mohl dál navyšovat vedení.

Na čelních pozicích se moc nepředjíždělo, až v 31. kole se před Rosberga dostal na třetí místo Webber a o pak sekund později také Alonso. V boji o třetí místo byl v 41. kole úspěšnější Španěl a posunul se v té chvíli na stupně vítězů.

Räikkönen vyrovna legendárního Schumachera

Zatímco boj o další pozice byl dramatický, Vettel si jel jasně pro triumf. V 50. okruhu byl naposledy u mechaniků nikým neohrožován. Zato Alonso jezdil rychle, dotáhl se na Hamiltona a sedm kol před cílem ho předjel.

"Na Sebastiana jsme dneska neměli. Ale i tak to pro nás byl dobrý závod, udrželi jsme se na dostřel," řekl Alonso k situaci v průběžném hodnocení seriálu.

Smolný víkend prožil Fin Kimi Räikkönen, dosud druhý muž průběžného pořadí MS. Po kvalifikaci musel za nesprávné řazení při výjezdu z boxů o jedno místo zpět na startu, v závodu se zdržel chybou mechaniků v boxech a pak musel přepnout režim motoru do úspornějšího režimu, aby mu vydrželo palivo. To všechno způsobilo, že v polovině závodu ho vedoucí Vettel dojel o kolo.

Malou útěchou mohla být mistru světa z roku 2007 Räikkönenovi skutečnost, že na devátém místě bodoval ve 24. Velké ceně po sobě a vyrovnal tak rekord slavného Němce Michaela Schumachera.

Výsledky Velké ceny Kanady formule 1

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:32:09,143 (prům. rychlost 199,089 km/h),
2. Alonso (Šp./Ferrari) -14,408, 3. Hamilton (Brit./Mercedes) -15,942,
4. Webber (Austr./Red Bull) -25,731,
5. Rosberg (Něm./Mercedes) -1:09,725,
6. Vergne (Fr./Toro Rosso),
7. Di Resta (Brit./Force India),
8. Massa (Braz./Ferrari),
9. Räikkönen (Fin./Lotus),
10. Sutil (Něm./Force India) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí MS (po 7 z 19 závodů):
1. Vettel 132 b.,
2. Alonso 96,
3. Räikkönen 88,
4. Hamilton 77,
5. Webber 69,
6. Rosberg 57,
7. Massa 49,
8. Di Resta 34,
9. Grosjean (Fr./Lotus) 26,
10. Button (Brit./McLaren) 25.

Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 201,
2. Ferrari 145,
3. Mercedes 134,
4. Lotus 114,
5. Force India 51,
6. McLaren 37,
7. Toro Rosso 20,
8. Sauber 5.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...