Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Populární Tonžan Taufatofua se kvalifikoval i do Tokia. Po neúspěchu v kanoistice se představí v taekwondu

Sport

  13:36
Gold Coast - Dvojnásobný vlajkonoš tonžské výpravy Pita Taufatofua se kvalifikoval na své třetí olympijské hry. Pětatřicetiletému sportovci se nepodařilo dostat do Tokia v rychlostní kanoistice, o což se původně pokoušel, takže se v japonské metropoli stejně jako před čtyřmi lety v Riu de Janeiro představí v taekwondu.

Slavnostní zahájení OH 2018: Pita Taufatofua s vlajkou Toga. foto: ČTK/AP

Taufatofua se stal v Riu jednou z hvězd zahajovacího ceremoniálu, na němž hrdě nesl vlajku Tongy do půl těla nahý s naolejovaným trupem a pouze s tradiční rohoží taʻovala kolem pasu. Efektní nástup zopakoval i na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu 2018, kde závodil v běhu na lyžích.

Loni v létě vyhlásil Taufatofua cíl kvalifikovat se jako první sportovec v moderní éře na třetí OH v třetím různém odvětví. V srpnu se rodák z australského Brisbane představil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Szegedu, kde budil pozornost především snahou vůbec se udržet ve vratké lodi.

Na závěrečném ceremoniálu nesměl chybět Pita Taufatofua z Tongy.

Jeho úsilí vzalo definitivně za své začátkem února, když na kajaku neuspěl v oceánské kvalifikaci. Taufatofua se tedy vrátil k osvědčenému taekwondu a na turnaji v Gold Coast si vítězstvím nad Stevenem Tommym z ostrovního státu Papua Nová Guinea zajistil účast v Tokiu. „Vypadá to, že budeme potřebovat více kokosového oleje - Tonga jede do Tokia,“ napsal na instagram s narážkou na svůj efektní nástup.

V japonské metropoli se pokusí Taufatofua získat vítězství, na které v Riu nedosáhl. Před dvěma lety v Koreji populární „exot“ v běhu na 15 km volnou technikou trpěl, ale nechal za sebou dva soupeře.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!