130 let

Skikrosař Tomáš Kraus s dcerou Lucií. Trojnásobný mistr světa a trojnásobný vítěz Světového poháru bude usilovat o prestižní trofej s pořadovým číslem čtyři. | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Pořád musím být jako ostříž

Sport
  •   9:39
MEIRINGEN/PRAHA - Už jen jediný krůček mu zbývá k tomu, aby se stal počtvrté vítězem seriálu Světového poháru. Skikorosař Tomáš Kraus (35) to dobře ví. A díky tomu, že jde o vyvrcholení předolympijské sezony, si to uvědomuje dvojnásob.
Světový pohár ve skikrosu se nachýlil k finále. V pátek se ve francouzském La Plagne rozhodne, zda Tomáš Kraus uhájí vedení před Kanaďanem Delboskem, který je zpět o 44 body.

* LN Nedělní předposlední závod Světového poháru ve švýcarském Meiringenu byl kvůli počasí zrušený. Jak jste to přijal?
Byl jsem docela rád, tamní trať mi moc nesedí.

* LN To proto, že jste na ní v sobotním závodě dojel devátý? Co se vlastně přihodilo?
Trať je tam trošku podobná té z amerických x-games. To znamená, že když po startu vedete, s velkou pravděpodobností vás na rovince uprostřed závodu někdo předjede. To se mi stalo - ve čtvrtfinálové jízdě mě jeden ze soupeřů předjížděl a vytlačil z následující zatáčky, a tím se přede mě dostali i zbývající dva.

* LN Teď už se pojede jen ve Francii a vy vedete. Berete to tak, že zrušením nedělního závodu se zvýšila vaše šance na obhajobu?Určitě... Kdyby byla v Meiringenu jiná trať, řekl bych - škoda, mohl jsem rozhodnout už před koncem. Takhle jsem ale byl spíš rád.

* LN O šanci jste předtím přišel i ve čtvrtek, kdy byl zrušený závod v rovněž švýcarském Grindelwaldu. Proč jej vlastně zrušili?
Kvůli poničené sjezdovce. V místě, kde se jelo hodně rychle, byla velká díra, kterou se nedařilo vyspravit a kde se potloukl i mistr světa Andreas Matt z Rakouska. Já byl ovšem rozladěný - závod zrušili ve chvíli, když už byla skoro celá kvalifikace odjetá a vedl jsem. Praxe je totiž taková, že když se nestihne závod, ale kvalifikace ano, berou se výsledky podle ní.

* LN Zmínil jste šampiona Matta -už vás přebolelo 23. místo z nedávného mistrovství světa v Japonsku, kde jste obhajoval titul?
Jasně. V té kvalifikaci v Grindelwaldu všichni viděli, že nejsem v žádné krizi. Japonsko mi prostě nevyšlo.

* LN O spolupráci v přípravě na Vancouver 2010 vás požádali Norové a Francouzi. Už jste v plánech pokročili?
Dolaďujeme podmínky. Oni nepatří k úplné špičce a potřebují srovnání. Pro nás bude přínos v tom, že si v přípravě budeme moci zkoušet různá předjíždění a manévry ve více lidech. Nejen ve dvou, třeba se Zdeňkem Šafářem.

* LN Čtvrtý triumf ve Světovém poháru je blizoučko - berete to tak?
Kdepak, mám jediný cíl - skončit v La Plagne před Delboskem, abych nemusel počítat body. Musím být jako ostříž, jenže - to vlastně platí pořád.
Autor: Jiří Jakoubek
  • Mohlo by vás zajímat