Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Dostihový spolek je v insolvenci

Sport

  16:08aktualizováno  19:59
PARDUBICE - Dostihový spolek, který provozuje pardubické dostihové závodiště a je pořadatelem Velké pardubické, je v insolvenčním řízení. Návrh podal dřívější člen vedení Dostihového spolku Karel Šimána, kterému spolek dluží 191 tisíc korun. Na zasedání městského zastupitelstva o tom informoval náměstek pardubické primátorky Jiří Rozinek.

Legendární žokej Josef Váňa loni vyhrál Velkou pardubickou. Teď je slavný dostih v ohrožení foto: ČTK

Vyjádření primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové se nám nepodařilo získat. "Teď není co komentovat, v rukou to mají právníci. Informace je příliš čerstvá," sdělil serveru Lidovky.cz tiskový mluvčí Ondřej Tušl.

Kvůli insolvenčnímu řízení dnes nemohlo zastupitelstvo hlasovat o příplatku mimo základní kapitál, čímž chtělo stabilizovat pozici Dostihového spolku. O dalších krocích bude rozhodovat valná hromada, která má zasedat ve středu 7. března.

Nejistá situace může odradit případné sponzory pro nadcházející dostihovou sezonu, která má začít v sobotu 8. května. Sezona podle spolku ohrožena není. "Hodláme své závazky splnit, ale musí se nejprve vyjasnit skutečná výše dluhu. Z doložených faktur vyplývá, že přesnou částku nezná ani věřitel," řekla serveru iDNES advokátka Tereza Jelínková, která Dostihový spolek zastupuje.

Zapojte se do diskuze! Nově přes SMS

Podle návrhu na insolvenční řízení, který je zveřejněn na internetu, Dostihový spolek neuhradil Šimánovi služby v oblasti marketingu a vztahů s veřejností. Jako druhého dlužníka Šimána uvedl město Pardubice, kterému má Dostihový spolek dlužit nájemné za dostihové závodiště z let 2009 až 2011 přes 4,2 milionu korun. Insolvenční soud vyzval věřitele, kteří chtějí své pohledávky uplatnit v insolvenčním řízení, aby podali přihlášku pohledávky.

Šimána podle MF Dnes v minulosti jednal za skupinu kolem žokeje Josefa Váni, která chtěla provoz pardubického závodiště a potažmo i Velké Pardubické převzít. Jednání s městem ale ztroskotala.

Šimána je prý vedený jinou zájmovou skupinou

Podle Jelínkové s tím podání insolvenčního návrhu souvisí. "Myslím, že ten, kdo návrh podal, je vedený jinou zájmovou skupinou. Je to cílený útok na spolek, možná přímo na radnici. Je podivné, že právě v tento den se někdo obrátí na soud s návrhem insolvence," komentovala Jelínková fakt, že insolvenční řízení zhatilo hlasování o příplatku ve výši 4,2 milionu korun k základnímu kapitálu spolku.

Dostihový spolek se dostal do finančních problémů, když jeho závazky dosáhly zhruba výše základního jmění. Pardubice kvůli dluhům společnosti navrhovaly, že zvýší základní jmění o zhruba čtyři miliony korun. Minoritní akcionáři to zatím odmítali.

Dostihový spolek byl založen jako akciová společnost v prosinci 1992 iniciativou několika dostihových nadšenců poté, co dvě zahraniční a jedna domácí asociace stáhly své nabídky na pořádání Velké pardubické. V následujícím roce do akciové společnosti vstoupilo město Pardubice, které získalo 31,5 procent akcií. V roce 2005 navýšilo město z důvodu stabilizace Dostihového spolku svůj podíl na nynějších 51,54 procenta. Mezitím stoupl rozpočet spolku z původních 2,5 milionu korun na zhruba 50 milionů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!