Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Pořadatelé ruší kvůli počasí Jizerskou padesátku

Sport

  17:39
BEDŘICHOV - Tradiční dálkový závod v běhu na lyžích Jizerská padesátka, úvodní díl seriálu Worldloppet, byl dnes vinou nepříznivých podmínek zrušen. Důvodem je nedostatek sněhu, déšť a špatná předpověď počasí pro příští týden.

Počasí na horách zimním sportům letos nesvědčí. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Oznámil to řekl ředitel tratí Radim Nyč.

Závod na 50 kilometrů klasickou technikou se měl konat příští víkend. Na tratích se Nyč byl podívat v sobotu. "Už to bylo špatné, navíc v noci do toho ještě pršelo," řekl.

Rozhodování pořadatelům usnadnila nepříznivá předpověď na příští týden. "Má být hodně teplo," prohlásil smutně. První ročník Jizerské padesátky se uskutečnil v roce 1968 a od té doby museli pořadatelé kvůli počasí závod odvolat již počtvrté - v předchozích případech k tomu došlo v letech 1988, 1990 a 1998. V roce 1993 se jim podařilo běh přesunout.

"Ale letos nebylo kam," prohlásil Nyč. V úvahu nepřicházela ani změna termínu. "Termíny seriálu Worldloppet jsou přesně dané. Bohužel, bylo to jasné, nebyla v podstatě žádná šance," litoval Nyč.

Zrušení závodu pořadatele letos finančně výrazně poškodí, neboť získali nového partnera Patria finance. Organizátoři dlouho živili naději a dokonce uvažovali o zkrácení závodu o pět kilometrů a přesunutí startu z Bedřichova na Novou louku.

Poslední vystoupení na domácích tratích v kariéře měla na Jizerské padesátce absolvovat olympijská vítězka Kateřina Neumannová, běžet se chytal i bývalý mistr světa Martin Koukal. Neumannová se chystala startovat v závodu na 25 kilometrů klasicky, Koukal se chtěl zúčastnit hlavního běhu. Přihlášeno bylo více než 3500 běžců.
Autor: