Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Pořadatelé se sportovcům omluvili za Železného, ČT dává ruce pryč

Sport

  11:13
PRAHA - Přestřelka mezi Petrem Čechem a Jakubem Železným, která se rozhořela kolem předávání cen za Sportovce roku 2009, se začíná rozrůstat i mezi další aktéry slavnostního večera. Pořádající agentura BPA se za výroky moderátora omluvila všem přítomným sportovcům, Česká televize dává od celého sporu ruce pryč.

Ája Vrzáňová, Věra Čáslavská, Martina Sáblíková, Barbora Špotáková a Josef Váňa. foto: ČTK

Anketa

Bylo moderování Sportovce roku od Jakuba Železného podle vás povedené?

Ano, jeho styl mám rád/a. Nic sportovcům nedaroval 1020
Ne, jeho poznámky a následné omluvy působily podivně a neprofesionálně 3832

Neomalené vystupování Železného se stalo hlavní rozbuškou v mediální přestřelce s brankářem Chelsea Petrem Čechem, který si nic nenechal líbit, odmítl autorizovat rozhovor a "za trest" diváci neviděli jeho poděkování za umístění.

Více o sporu Železný - Čech

Nyní se ke kauze vyjádřila i pořádající agentura BPA a Česká televize. Stručně řečeno, oba subjekty hází Železného přes palubu a svorně tvrdí: byla to jeho iniciativa. BPA se dokonce Čechovi i ostatním sportovcům, které moderátor urážel, písemně omluvila.

Prohlášení pořádající agentury BPA

... prohlašuji, že se neztotožňujeme s výroky moderátora pana Jakuba Železného, kterými v průběhu přímého přenosu jízlivě komentoval úspěchy oceněných sportovců. Nominovaným sportovcům a kolektivům jsme tuto skutečnost druhý den po přenosu, 23.prosince, písemně oznámili a omluvili jsme se.

Celé znění najdete zde: PROHLÁŠENÍ

Česká televize se od celé kauzy slovy tiskového mluvčího Ladislava Štichy rázně distancuje. "Česká televize pouze po technické stránce zajišťovala přímý přenos pořádaný společností BPA. Ta také pořad dramaturgicky, scénáristicky a moderátorsky produkovala," píše se v jejím prohlášení. Česká televize tak odmítá, že by mezi ní a brankářem Čechem vypukl nějaký spor a přehazuje konflikt do roviny Železný versus Čech.

Vyjádření České televize

Česká televize se od počátku pouze ohrazuje proti neoprávněné kritice na svoji adresu. Přímý přenos byl zajištěn na vysoké profesionální úrovni a technicky kvalitně odbaven. Petr Čech je a i do budoucna bude významným sportovním partnerem televize veřejné služby. I proto ČT prostřednictvím tiskového mluvčího popřála Petru Čechovi do roku 2010 pevné zdraví, hodně štěstí a úspěchů na hřišti i v soukromém životě.

Sám Železný se už k "přestřelce" vyjádřil. "Otázky mi přišly zcela relevantní. Nehodlám se totiž podílet na podle mě neoprávněném budování kultu hvězdné osobnosti Petra Čecha," vzkázal v sobotu přes Štichu.

Rozhovor s Jakubem Železným najdete ve středu v deníku

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...