130 let

Donovan Mitchell v utkání proti Austrálii | foto: ČTK

Poraženi po 13 letech a 78 vítězstvích. Basketbalisté USA padli s Austrálií

Sport
  •   12:23
Melbourne - Po rekordní sérii 78 vítězství a téměř 13 letech američtí basketbalisté prohráli. V přípravě na mistrovství světa v Číně, kde budou prvním soupeřem českého týmu, podlehli obhájci titulu v Melbourne Austrálii 94:98. Domácí výběr oplatil svěřencům legendárního kouče Gregga Popoviche čtvrteční porážku 86:102.

„Chtěli dneska vyhrát víc než my. Je to pro nás lekce,“ řekl Kemba Walker, který byl opět nejlepším americkým střelcem. Rozehrávač Bostonu dal tentokrát 22 bodů. Austrálii, která v druhém poločase zlikvidovala desetibodové manko, střelecky táhl autor 30 bodů Patty Mills.

Popovichův svěřenec ze San Antonia Mills se postaral o posledních deset bodů australského týmu v zápase. „Bylo to úžasné,“ uvedl jednatřicetiletý rozehrávač, který obléká dres Spurs od roku 2012.

Zápas na fotbalovém či ragbyovém stadionu Marvel sledovalo přes 52 tisíc fanoušků, kteří překonali divácký rekord z předchozího duelu.

Basketbalisté USA, kterým chybí největší hvězdy, prohráli poprvé od semifinále mistrovství světa v roce 2006, v němž podlehli Řecku.

Generálku na světový šampionát absolvují Američané v pondělí v Sydney proti Kanadě. S českou reprezentací se utkají v neděli 1. září v Šanghaji.

O dva dny později narazí čeští basketbalisté na Japonce, kteří dnes v Saitamě porazili v přípravě Německo 86:83. V poločase domácí prohrávali o sedm bodů, ale utkání zakončili šňůrou 9:0. Nejlepším střelcem zápasu byl s 31 body Rui Hačimura, kterého letos draftoval do NBA Washington jako devátého hráče v pořadí. Juta Watanabe přidal 20 bodů.

Němci, kteří před týdnem na turnaji v Hamburku zdolali český tým 87:68, utrpěli v přípravě první porážku po pěti vyhraných zápasech. Před více než 18 tisíci diváky se jim nedařila střelba z dálky, za tři body měli úspěšnost jen zhruba 25 procent. Jejich hlavní hvězda Dennis Schröder dal 16 bodů.

Autor: ČTK