Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Posedmé v řadě. Skvělá Sáblíková vyhrála Světový pohár

Sport

  15:52
HEERENVEEN - Rychlobruslařka Martina Sáblíková vyhrála posedmé za sebou hodnocení Světového poháru na dlouhých tratích. Na stupních vítězů skončila v celkovém pořadí seriálu také její reprezentační kolegyně Karolína Erbanová, jež obsadila třetí místo na 1000 metrů.

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková foto: ČTK

Dvojnásobná olympijská vítězka Sáblíková, jež se v této sezoně potýká s problémy se zády, potvrdila celkové první místo v dnešním závodu na 3000 metrů v Heerenveenu. V něm obsadila netypicky až šestou pozici, což je na této trati její nejhorší umístění od sezony 2005/2006.

"Upřímně, mám z toho hroznej pocit. Nemůžu říci, že jsem jela špatně, ale ostatní jely hodně dobře," řekla Sáblíková. "Já jsem se fakt snažila, ale nevyšlo to. Je to sport," uvedla a ujistila, že problémy se zády její výkon neovlivnily. "Já jsem je dnes necítila," dodala.

ČTĚTE TAKÉ

Trenér Petr Novák si pochvaloval, že má na stupních vítězů v SP dvě závodnice. "Je to příjemný pocit," řekl. Byl ale také docela rozmrzelý z umístění Sáblíkové v závodě. "Rozhodně spokojení nejsme s umístěním ani s časem, protože Martina v tréninku předváděla, že má daleko na víc," uvedl Novák.

Pětadvacetiletá Sáblíková na oválu Thialf zajela čas 4:07,44 a ztratila 8,76 sekundy na vítězku Ireen Wüstovou. Domácí hvězda vyhrála suverénně v rekordu dráhy 3:58,68 s více než šestisekundovým náskokem před krajankami Diane Valkenburgovou a Lindou de Vriesovou.

"Ireene dnes jela výbornej závod. To byl neuvěřitelnej čas. Ostatní jely taky super. Mně to nevyšlo. Stane se," řekla Sáblíková. Musíme jen pogratulovat Ireen Wüstové, protože poprvé zajela v Evropě pod čtyři minuty. Jela opravdu fantasticky a těžko k tomu něco dalšího dodat," řekl Novák.

Svěřenkyně Petra Nováka Sáblíková jela v poslední rozjížďce se svou největší rivalkou Stephanií Beckertovou. Němku jasně porazila a ta po dvanácté pozici klesla v celkovém hodnocení až na čtvrtou pozici. Druhá díky dnešnímu čtvrtému místu skončila její krajanka Claudia Pechsteinová, jež na Sáblíkovou ztratila 54 bodů.

I když Sáblíková už vyhrála Světový pohár posedmé, tak se jí to neomrzelo. Tohle určitě ne," řekla se smíchem.

Autor: