Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Poslední den Laver Cupu: Berdych znovu prohrál, nastupuje Federer

Sport

  12:01
Po prohrách v páteční čtyřhře s Rafaelem Nadalem a v sobotní dvouhře se neradoval z výhry ani v páru s Chorvatem Marinem Čiličem. Na úvod dnešního programu v O2 areně prohráli s Američany Jackem Sockem a Johnem Isnerem 6:7 (5:7) a 6:7 (6:8). Alexander Zverev zvýšil vedení tenistů Evropy na Laver Cupu v Praze nad výběrem světa na 12:6. Sama Querreyho porazil 6:4, 6:4 a o zisku premiérové trofeje nové soutěže může rozhodnout už Rafael Nadal. Proti světové jedničce se v O2 areně nyní postaví John Isner.

První ročník tenisového Laver Cupu, 24. září v Praze. Zleva Tomáš Berdych z ČR a Chorvat Marin Čilić z týmu Evropy v zápase s Američany Samem Querreym ... foto: ČTK

V poslední dvouhře třídenního klání nastoupí Švýcar Roger Federer s Australanem Nickem Kyrgiosem. Pokud Federer vyhraje, rozhodne o zisku premiérové trofeje pro Evropu, v opačném případě by se hrála rozhodující čtyřhra.

Evropský výběr po dvou dnech vedl 9:3. Následně ztrátu snížili na tři body Američané Jack Sock a Isner, kteří ve čtyřhře porazili dvakrát 7:6 Tomáše Berdycha s Marinem Čiličem. Český tenista tak neuspěl v Laver Cupu ani napotřetí. Němec Alexander Zverev pak zdolal Sama Querreyho dvakrát 6:4.

Vyrovnaný první set deblového zápasu Berdycha s Chorvatem Čiličem proti Sockovi s Isnerem rozhodl tie-break; Evropané vedli 5:4 a Isner napálil přímý bod z podání. Nadal ukázal Berdychovi a Čiličovi, že mohlo jít o aut, ti si řekli o jestřábí oko, ale hlavní sudí už jim pozdní žádost nedovolil. Berdych se chvilku dohadoval, ale neuspěl.

Isner přidal další bod a při setbolu šel český hráč podávat. Po jeho servisu napálil Sock return plnou silou a Čilič míč v obraně jen sklepl do sítě.

Berdychovi pak nevyšel servis ve druhém gamu druhé sady, ale ztracený brejk získali Evropané zpět v sedmé hře. Za stavu 5:6 odvrátili první mečbol a znovu se hrál tie-break, už desátý v devíti zápasech Laver Cupu. V tom měli Berdych a Čilič setbol, ale neuspěli a při druhém mečbolu soupeře zkazil Berdych volej.

„Plán byl jednoduchý. Abych si udržel servis a Jack (Sock) obstará zbytek. Stále máme šanci, hodně jsme chtěli vyhrát a vyšlo to,“ řekl Isner. Tým světa na dvorci poblahopřál Sockovi k 25. narozeninám, které dnes slaví.

Zverev následně naděje výběru světa rapidně snížil výhrou nad Querreym. „Je to pro nás tady úžasné, skvělá příležitost, když vám fandí Roger, Rafa... To se nemusí opakovat,“ liboval si dvacetiletý německý tenista.

Dva metry a 11 centimetrů vysoký Isner duel Nadalovi ‚znechutil‘ svým parádním podáním. Nastřílel 23 es a po prvním servisu měl úspěšnost 91 procent - prohrál jen čtyři z 44 výměn. „Lépe jsem asi častokrát nepodával. Trefoval jsem to, kam jsem chtěl,“ pochvaloval si dvaatřicetiletý Isner v rozhovoru na kurtu.

Američan hrál výborně i ve výměnách a dobře returnoval. Při mečbolu se do míče opřel, rychle naběhl k síti a druhým volejem utkání ukončil. „Hrál jsem extrémně dobře, ale je snadné hrát před takovým publikem. Šel jsem na kurt bez tlaku a pro výhru. Žijeme!“ řekl Isner, kterého opět bouřlivě podporoval celý tým světa.

Evropané pod vedením Björna Borga vyhráli v pátek a v sobotu pět ze šesti dvouher a sobotní čtyřhru, v které vedle sebe poprvé nastoupili Nadal s Federerem. Tým světa koučovaný Johnem McEnroem uspěl v jedné čtyřhře a dvouhře.

V pátek se za výhru na netradičním černém kurtu a před zaplněnou halou uděloval bod, v sobotu dva body a dnešní utkání mají tříbodovou hodnotu.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...