130 let
Tim Duncan se loučí s kariérou

Tim Duncan se loučí s kariérou | foto: ČTK/AP

Poslední dinosaurus skončil. Legendární Duncan? Nejskromnější v neskromném světě

Sport
  •   19:00
SAN ANTONIO - Patřil k nejlepším basketbalistům své generace. Tichý šampion ze San Antonia Spurs Tim Duncan se vymykal - a tiše se i loučí. Ve čtyřiceti letech a po dvaceti v jednom dresu.

Bylo to tak trochu jako sledovat konec dinosaura, a to nejen kvůli jeho impozantním mírám (211 centimetrů, 113 kilogramů). Poslední svého druhu totiž odešel tak, jak už to v dnešní době u legend zažijete jen málokdy.

Bylo to tak trochu jako sledovat konec dinosaura, a to nejen kvůli jeho impozantním mírám (211 centimetrů, 113 kilogramů). Poslední svého druhu totiž odešel tak, jak už to v dnešní době u legend zažijete jen málokdy.

Odešel, aniž by měl účet na Twitteru či plnil internet výživnými „hláškami“.

Zmizel do ústraní, které kolem něj vždycky panovalo, neboť si hlídal soukromý život a soustředil se na jedinou věc.

Na basketbal.

zdroj: www.youtube.com

Tim Duncan je ztělesněný protimluv. Nejméně slavná superstar, nejskromnější v neskromném světě. Je jediným mužem v dějinách NBA, který získal titul jako člen základní sestavy ve třech dekádách; celkem má pět prstenů pro šampiony. Pochopitelně všechny dobyl se San Antoniem, protože ke 40letému Duncanovi patří i klubová věrnost, další relikt „starých časů“.

„Loučí se jeden z nejdominantnějších hráčů v dějinách NBA,“ napsal šéf ligy Adam Silver. Duncan asi nemůže soupeřit o roli toho nejlepšího s Michaelem Jordanem či z nové éry třeba s LeBronem Jamesem, ale do Top 5 klidně patří.

Spíše než výčet statistik za něj hovoří jiné záležitosti. Duncan podle spoluhráčů ve veleúspěšné éře Spurs spoluzakládal aktuální „týmovou kulturu“. Bylo mu fuk, co si kdo myslí a co o něm kdo píše. Nedbal na módu, často spíš naopak, což by ve světě drahých obleků a okázalých manýrů průměrného hráče odsoudilo k posměchu, jenže za Duncana hovořily činy.

Steve Kerr, současný trenér jednoho z nejlepších celků NBA Golden State Warriors, líčil: „Tim si neskutečně věřil na hřišti, ale o to skromnější byl v šatně. Byl schopný přijít po porážce a říci: Sorry, moje chyba. Pak jste se podívali do statistik a zjistili jste, že měl 38 bodů a 24 doskoků.“ Kerr v číslech cíleně přeháněl, ale podstata je přesná.

‚Nudný stroj na vítězství‘

Jak v USA napsali: u Duncana přes les nešly vidět stromy. Co tím myslí? Že jeho kariéra není seznamem spektakulárních smečí, potyček či slovních přestřelek. On místo důrazu na jednotlivosti basketbal vydestiloval do úspěchů. Pro mnohé byl nudný, ale copak je tohle nuda?

San Antonio v každé z jeho 19 sezon vyhrálo v základní části minimálně 60 procent duelů!

zdroj: www.youtube.com

Rodák z Amerických Panenských ostrovů původně snil o olympijské kariéře v bazénu, kam by se jeho obří tělo nejspíš těžce skládalo. Snad jedinou ironií jeho kariéry je, že ze všech letních her od éry Dream Teamu byl zrovna on pouze v Aténách 2004, kde rozklížený tým USA skončil až bronzový, což se bralo a bere jako ostuda.

Jeho světem zůstala NBA.

Podle spoluhráčů byl nesmírně lidský a poměrně vtipný, ale před kamerami trpěl. Když předloni vyhrál pátý titul, vypadal podle reportérů na závěrečné tiskové konferenci spíš jako poražený. Ošíval se, opakoval slova a kupil fráze.

Bylo mu upřímně fuk, jak vypadá jeho obraz navenek, pokud byl spokojený s tím, který zanechával v šatně týmu. Ignoroval reklamy, protože mu bohatě stačil příjem z jeho platu, vždyť celkově šlo o horentních 236 milionů dolarů.

Na internetu koluje story o tom, že když se před ním neznámá žena potřebovala vyplakat z toho, že její pes umírá na rakovinu, dal jí bez váhání 12 tisíc dolarů na operaci.

I pokud by to byla fáma, vlastně by Tima Duncana vystihla.

Jeho kariéra byla troufalým vzkazem jdoucím přesně proti proudu doby: Nejvíc záleží na skutcích a tvrdé práci, nikoli na image.

Poslední svého druhu končí.

Autor: Miroslav Němý