Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Poslední šance nevyšla. Češi skončili i s Dostálem ve finále čtyřkajaků až osmí

Sport

  14:25
MONTEMOR-O-VELHO - Český čtyřkajak ve složení Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba nevyužil poslední českou šanci urvat na světovém šampionátu v Portugalsku cenný kov a ve finále na 500 metrů dojel na posledním osmém místě.

Radost Josefa Dostála foto: ČTK/AP

Český čtyřkajak na olympijské trati 500 metrů obsadil na mistrovství světa v rychlostní kanoistice v Portugalsku až osmé místo. Nenavázal tak v této disciplíně na medailové úspěchy elitních českých posádek, které na olympijských hrách a světových šampionátech trvaly od roku 2012. 

Zlato z Račic si zopakovali Němci. Nově složená čtveřice Jakub Zavřel, Radek Šlouf, Josef Dostál a Jan Štěrba ve své první společné sezoně sice v sobotu vyhrála semifinálovou jízdu, ale ve finále zaspala na startu a k obhajobě bronzu měla daleko. Čtyřkajak byl jediným českým zástupcem v dnešních finále A, takže bilance výpravy se zastavila na jedné zlaté, jedné stříbrné a dvou bronzových medailích. 

Teď bych zvolil jinou taktiku. Formu mám ale obrovskou, do čtyřkajaku dám všechno, říká Dostál

Novozélandská kajakářka Lisa Carringtonová přidala k dvěma stříbrným medailím ze soboty na pětistovce zlato na nejkratší trati. Dvojnásobná olympijská vítězka vyhrála tuto disciplínu na MS popáté za sebou a s velkým náskokem. O hodinu později dovedla novozélandský čtyřkajak ke stříbru na pětistovce, ve fotofiniši byly rychlejší Maďarky. 

Na dvoustovce kajakářů zvítězil letošní mistr Evropy Carlos Garrote a vybojoval první titul pro Španělsko. Běloruský kanoista Arťom Kožyr obhájil na dvoustovce zlato z Račic i přesto, že se mu vůbec nepovedl start. Jeho krajanky Alena Nazdrovová a Kamila Bobrová zvítězily v nejkratším sprintu na deblkanoi. 

Na olympijské pětistovce o hodinu později pak zlato z Račic bez problémů zopakovaly kanadské sestry Laurence a Katie Vincentovy. Pětistovku na deblkajaku vyhráli Rusové Arťom Kuzachmetov a Vladislav Blincov. 

Na deblkanoi byli na stejné trati nejrychlejší Brazilci Erlon Silva a Isaquias Santos, pro něhož to bylo po vítězství na singlkanoi v Portugalsku už druhé zlato. Bratři Petr a Martin Fuksové skončili v semifinále.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!