Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Poslední show ‚českého lva‘. Štěpánek se vydal na novou cestu, je hrdým otcem

Sport

  8:08
PRAHA - Ve čtvrtek krátce po půl sedmé večerní vstoupil Radek Štěpánek (39) naposledy na tenisový kurt coby hráč, aby se v pražské O2 Areně bavil při rozlučce pojmenované „Český lev se loučí“. Garde mu dělaly persony nejen tenisového světa.

Radek Štěpánek Dlouholetý český tenista, který začal profesionální kariéry v roce 1996. V individuálním žebříčku ATP se dostal až na osmé místo a výrazně pomohl české reprezentaci k výhře v Davis Cupu v letech 2012 a 2013. Na olympijských hrách v Brazílii získal bronz ve čtyřhře. V té se mu podařilo vyhrát také dva grandslamy. Letos ukončil aktivní kariéru. foto:  Michal Šula, MAFRA

Fin Mika Häkkinen, Američan Andre Agassi, Ind Leander Paes, Němec Tommy Haas i čeští krajané a kamarádi Jaromír Jágr, Petr Čech a Pavel Nedvěd.

Skutečně hvězdná společnost přišla podpořit Radka Štěpánka při jeho poslední sportovní show před zaplněnými tribunami.

Poslední show po 22 letech aktivní kariéry, kterou startoval už v roce 1996, během které vydělal přes 11 milionů dolarů a vyhrál dohromady třiadvacet turnajů.

A také dva Davis Cupy.

„Pro tuhle chvíli jsem žil celou kariéru. Věděl jsem, že je Almagro favoritem, ale od začátku jsem se cítil dobře a ani na chvíli jsem o vítězství nezapochyboval. Těžko se to popisuje,“ soukal ze sebe Štěpánek poté, co v rozhodujícím pátém utkání finále Davis Cupu 2012 porazil španělského protivníka 3:1 na sety. V O2 Areně, kde se ve čtvrtek loučil...

TOP 10 českých hráčů žebříčku ATP

Tomáš Berdych - 77. místo (33 let)

Jiří Veselý - 93. místo (25)

Lukáš Rosol - 172. místo (33)

Adam Pavlásek - 221. místo (24)

Zdeněk Kolář - 226. místo (22)

Václav Šafránek - 327. místo (24)

Patrik Rikl - 394. místo (19)

David Poljak - 416. místo (22)

Jan Šátral - 476. místo (28)

Marek Jaloviec - 481. místo (24)

O rok později mohl říkat prakticky to samé. „Jsme teprve pátý tým, který triumf obhájil, což je úžasné,“ radoval se po výhře v rozhodujícím zápase finále na půdě Srbska, kdy svému soupeři (Dušanu Lajovičovi) dovolil pouhých pět gamů. Tehdy hrál za poražené také Djokovič.

Střih.

Čeští tenisté v roce 2017 vypadávají z elitní skupiny Davis Cupu. Pryč je hvězdné duo Štěpánek – Tomáš Berdych, v sestavě mají hlavní role Lukáš Rosol a Jiří Veselý. Ti ale sestup neodvrátili. Naplno se tak ukazuje, že týmu chybí zkušenosti a jistota.

Oběma byla prorokována velká kariéra, kterou ale „zatím“ nedokázali naplnit. Jaký rozdíl proti něžnému pohlaví, které ve Fed Cupu exceluje a zvítězilo v ročnících 2014–2016. A další mladé Češky se tlačí do elitní stovky, což bohužel u mužů momentálně nevidíme. Zde je nejvýše právě Berdych, ten ale odehrál poslední letošní zápas v polovině června. Až za ním je Veselý, Rosol pak už figuruje ve druhé stovce.

Jaromír Jágr držel Štěpánkovu raketu.
Novak Djokovič při rozlučce Radka Štěpánka.

Ani Štěpánek nepatřil dlouhou dobu k nejlepším tenistům. V roce 2002 poprvé nakoukl do elitní stovky, o další čtyři roky později se dočkal prvního singlového triumfu, když ovládl turnaj v Rotterdamu. To v deblu zářil dříve, už v roce 1999 se svým kolegou Martinem Dammem dosáhl vítězství na turnaji v Praze.

Během své kariéry hrál Štěpánek se spoustou partnerů, nejvíce si rozuměl s indickým spoluhráčem Leanderem Paesem (45), se kterým dosáhl na své největší úspěchy – dvě výhry na turnajích Masters v Miami a Šanghaji v roce 2012 a hlavně vítězství na grandslamech: Australian Open 2012 a US Open 2013.

Nejvýše v žebříčku byl čtvrtý.

Ve dvouhře nakonec dosáhl na osmé místo na světě, v roce 2006 si zahrál čtvrtfinále Wimbledonu, ve kterém nestačil v pěti setech na Švéda Jonase Björkmana.

Skončil kvůli zdravotním potížím

V kariéře se pak zastavil na pozitivní bilanci 384 výher a 302 proher v singlu a celkem pěti vyhraných turnajů. Ve čtyřhře zapsal 331 výher, 197 proher a 18 titulů. K tomu si ještě přidal medaili z olympijských her. V roce 2016 v Riu de Janeiru s Lucií Hradeckou získal bronz v mixu.

Svoji kariéru ukončil Štěpánek 17. listopadu loňského roku. Pokud by ho ke konci nedohnaly zdravotní důvody, pravděpodobně by se zúčastnil olympiády v Tokiu za dva roky. Věk je ale neúprosný a ani „český lev“ nenašel lék proti stárnutí.

Dlouho ale mimo kurty nezůstal. Od ledna trénoval spolu s Andrém Agassim svého velkého kamaráda Novaka Djokoviče. Byť spolupráce neskončila úspěchem, rozešli se v dubnu jako přátelé. Důkazem budiž čtvrteční podvečer v pražské aréně, kde se všichni tři při exhibici náramně bavili.

Mimochodem v den, kdy Štěpánek ukončil kariéru, zažil i jiné emoce. Doma mu manželka Nicole Vaidišová chtěla něco oznámit. „Pošeptala mi tenkrát, že budeme mít miminko. To nevymyslíte, nenaplánujete, nezrežírujete. Fortuna si pořádně zahrála,“ vzpomínal Štěpánek v pořadu Rozstřel.

Páru se dcera Stella narodila letos v červnu. „Skončil jsem kariéru, teď trávím čas víc doma. Jsou to pro mě obrovské emoce a nejkrásnější chvíle mého života,“ prozradil již oficiálně bývalý tenista Radek Štěpánek.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!