Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Poslední závod za dvojnásobek bodů. F1 chce být atraktivnější

Sport

  20:07
PAŘÍŽ - Ve formuli 1 se bude od příštího roku udělovat za poslední závod sezony dvojnásobný počet bodů. Mezinárodní automobilová federace FIA si od změny pravidel slibuje větší napětí a doufá, že seriál mistrovství světa zůstane nerozhodnutý až do samého závěru.

Brazilský pilot formule 1 Felipe Massa ze stáje Ferrari (vlevo) foto: Reuters

Letošní ročník opanovala stáj Red Bull v čele se čtyřnásobným šampionem Sebastianem Vettelem. Šestadvacetiletý německý pilot vyhrál devět posledních Grand Prix sezony v řadě a titul si zajistil už tři závody před koncem. Příští sezona vyvrcholí 23. listopadu Velkou cenou v Abú Zabí.

FIA rovněž schválila změnu systému přidělování čísel jezdcům. Piloti by v budoucnu měli mít stejné číslo po celou kariéru ve formuli 1, zatímco nyní dostanou každý rok nové podle toho, jak se umístili v předchozí sezoně.

Číslo jedna bude vyhrazeno pro mistra světa, pokud ho bude chtít. V případě, že o stejné číslo zažádají dva jezdci, dostane přednost ten, který se v předchozím roce umístil lépe.

Změn od roku 2015 dozná i rozpočtová politika. FIA chce zastavit růst nákladů a hodlá stanovit výdajové limity. Jejich hranici ale zatím nestanovila, podrobnostmi se bude zabývat pracovní skupina, která v příštích dnech vznikne.

Dosud byly ve finančních možnostech týmů velké rozdíly. Nejbohatší byl letos Red Bull s rozpočtem 370 milionů eur, žebříček stájí uzavírala Marussia s 30 miliony.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...