130 let
Stanislas Wawrinka

Stanislas Wawrinka | foto: ČTK

Postrach favoritů: Wawrinka vyřadil i Murrayho, teď ho čeká Djokovič

Sport
  •   10:50
NW YORK - První hráč světa Novak Djokovič porazil ve čtvrtfinále US Open ruského tenistu Michaila Južného ve čtyřech setech 6:3, 6:2, 3:6, 6:0. V semifinále srbský favorit narazí na překvapení turnaje Švýcara Stanislase Wawrinku.

Zápas Djokoviče s Južným vypadal v prvních dvou sadách pro Srba na jasnou záležitost, ve třetím setu si však nezvykle vysokým počtem nevynucených chyb zkomplikoval situaci a utkání se protáhlo na dvě a půl hodiny. "Byl jsem ve třetím setu pasivní a pustil ho do hry. Ale pak jsem zmobilizoval síly, začal se soustředit na každý bod a dostal zápas pod kontrolu," řekl Djokovič, který nastřílel 32 vítězných míčů, ale udělal neobvykle mnoho chyb - celkem 45.

ČTĚTE TAKÉ

V semifinále narazí Djokovič, kterému z jeho lože v hledišti fandil i britský miliardář Richard Branson, na Wawrinku. Švýcarský tenista po osmifinálovém vítězství nad Tomášem Berdychem ve čtvrtfinále nečekaně vyřadil obhájce titulu Andyho Murrayho. "Ten zápas měl vysokou úroveň. Stan zapracoval na pohybu, zlepšil variabilitu hry a hraje vyrovnaněji, což mu dřív chybělo," řekl Djokovič, který Wawrinku porazil dvanáctkrát ze 14 vzájemných zápasů. Naposledy s ním prohrál v roce 2006.

Druhou semifinálovou dvojici tvoří Španěl Rafael Nadal a Francouz Richard Gasquet.

Ve třetím grandslamovém finále si letos zahrají Australanky Ashleigh Bartyová a Casey Dellacquaová. Po porážkách v boji o titul na Australian Open a ve Wimbledonu se pokusí uspět ve Flushing Meadows. V semifinále zdolaly Indku Saniu Mirzaovovou a Číňanku Čeng Ťie dvakrát 6:2. Jejich finálové soupeřky vzejdou ze zápasu mezi českou dvojicí Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká a americkými sestrami Williamsovými.

Autor: ČTK